5 юни 2019 г.


Семейство от Единбург, Великобритания се оказва, че в продължение на повече от половин век притежава ценна находка, която лежи забравена в чекмедже на стар скрин. Ценната средновековна шахматна фигура, която почти два века е смятана за безвъзвратно загубена, просто е оставена да събира прах сред другите вещи на антиквар, които дъщеря му е наследила след смъртта на баща си.

Live Science съобщава, че семейството е занесло необичайната находка в аукционната къща Sotheby's. Експертите са идентифицирали фигурката като топ, изработен под формата на страховит воин с меч. Артефактът е част от известния комплект шахматни фигури, открит на остров Луис. Смята се, че комплектът е изработен през XII век. Фигурките са резбовани от бивни на морж. Вероятно са изработени на територията на съвременна Норвегия, някъде в района на съвременния град Тронхайм.

Шахматните фигури са открити през 1831 година на остров Луис в Шотландия. Според общоприетата хипотеза, комплектът е принадлежал на търговец, който го губи по време на корабокрушение край острова. И досега има много неясноти около откриването на фигурите през XIX век. Според една от версиите, местния селянин Малкълм Макклауд попада на комплекта фигури на западния бряг на остров Луис - един от Външните Хебридски острови. Друга мълва пък твърди, че неизвестен моряк се появил на брега, носейки в ръка торба, в която били шахматните фигури.



Находката е известна като „съкровището от остров Луис“. Днес в Британския музей са изложени 82 предмета от това съкровище: 67 шахматни фигури, 14 пула за шашки и ремък от торбичката, в която са открити. В Националния музей на Шотландия се съхраняват други 11 фигури.


На пет от фигурите следите се губят още от момента на откриването им през XIX век и последвалите перипетии около многобройните собственици, които сменят. Откритата от семейството от Единбург е една от липсващите. Оказва се, че шахматният топ повече от половин век се е търкалял в чекмеджето на стар скрин.

През 1964 година само за 5 лири фигурата е закупена от антиквар. В документацията си той записва покупката като „старинен шахматен воин от моржова бивна“. Дъщерята на антикваря, която наследява имуществото на баща си, като малка обичала да вади фигурката от чекмеджето и да ѝ се любува. Но едва сега семейството ѝ решава, че може би фигурката представлява някаква ценност и решава да я занесе за експертиза в Sotheby’s.



Специалистите от аукционната къща смятат, че фигурката може да бъде продадена на търг и очакват цената ѝ да достигне до 1 милион лири или около 1,3 милиона долара. Търгът е насрочен за месец юли.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...