3 юни 2019 г.

Снимки: T. Skrzypiec/pcma.uw.edu.pl
Полски археолози, по време на разкопки в Египет, са открили църква от IV век, която може да се окаже един от най-старите християнски храмове, строени в тази част на страната. Според съобщение на екипа, останките на църквата са открити при разкопки на територията на древното пристанище Мареа, което се е намирало близо до прочутата перла на Египет – Александрия.



Находката е дело на археологическа експедиция на Центъра по археология на Средиземноморието към Варшавския университет. Екипи от Центъра работят в Египет от 2000 година насам. Досега най-значими сред откритията в Мареа са базилика, параклис с погребение и най-голямата колекция от керамика, откривана в Египет.



Вече е установено, че базиликата е функционирала в периода от V до VIII век. При обследването ѝ, археолозите откриват и останките от църква, построена най-малко през IV век. Това прави находката един от най-ранните християнски храмове, откривани на територията на Египет.


Според ръководителя на експедицията, д-р Кшиштоф Бабрай, находката е много значима, защото досега не са откривани никакви други останки от древни християнски храмове в съседна Александрия. „В края на археологическия сезон под пода на базиликата се натъкнахме на останки от стена. Анализът показа, че това са били външните стени на по-стара църква. Формата на варовиковите стени, както и керамичните и стъклени фрагменти, открити вътре в руините, сочат, че храма датира най-малко от средата на IV век. Сега вече имаме представа, как са изглеждали храмовете от онова време и можем да продължим с търсенията в Александрия, както и с проучванията на църквата, които са едва в началния си етап“, обяснява д-р Бабрай.



Църквата е била с размери 24 на 15 метра. А що се отнася до по-късната базилика, изградена на място на църквата, тя е разрушена най-вероятно от земетресение.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...