19 юни 2019 г.


Благодарение на опита и усилията на инженери от Нюпорт е спасена най-старата от египетските пирамиди. След земетресение в Египет става ясно, че съществуват рискове 4700-годишната стъпаловидна пирамида на Джосер да се превърне в руини.

През 2010 година египетските власти наемат британски експерти по структурни архитектурни решения от фирмата Cintec, за да извършат укрепване на пирамидата, за която се смята, че е най-ранната мащабна каменна постройка на планетата. Един от инженерите, участвал в укрепителните мероприятия, разказва, че се е налагало да пълзи по корем, за да поправя стените, които буквално се рушат пред погледа му. „Беше изнервящо преживяване. Не е стена, която се руши пред теб, а е нещо, което е точно над главата ти. И в същото време трябва да помниш, че това е история и всичко, което вършиш, трябва да е много внимателно и бавно“. Това споделя пред ВВС 59-годишният експерт Денис Лий.


Проектът за ремонт на частично повредената погребална камера и рушащите се стени на пирамидата, е оценен на 7 милиона лири. По време на изпълнението му от Cintec се сблъскват с множество проблеми – като се започне от изключително високите температури, в които специалистите трябва да работят, мине се през проявите на вандализъм и се стигне до трудностите, възникнали заради политическата несигурност в Египет. Все пак, девет години по-късно фирмата приключва с изпълнението на мащабния проект.

Повечето щети на пирамидата са нанесени от силно земетресение, случило се през 1992 година. Затова се налага да се съгласува провеждането на спасителни дейности, които минават съгласуване между ръководствата на организацията за Световното наследство към ООН и египетските власти, отговарящи за поддръжката на античното наследство на държавата.



Денис Лий обяснява, че благодарение на работата на екипа, за пръв път от стотици години насам е разкрит саркофага в погребалната камера на пирамидата. В него обаче, не е открита мумия. За да ремонтират тавана на погребалната камера, инженерите са използвали гигантски въздушни възглавници, които да поддържат структурата, докато бъде укрепена с над 100 стоманени подпори.


Първоначалните планове предвиждат ремонта да приключи по-рано, но пречка за осъществяването им става Арабската пролет от 2011 година. „По време на революцията много от пирамидите и музеите в страната бяха разграбени. Имахме късмет, защото въпреки че оборудването ни вече беше доставено в Египет, по онова време то все още не беше освободено от митническите власти. През следващите шест години ми се наложи да пътувам до Египет и да работя там за периоди от по четири-пет седмици, когато обстановката можеше да се приеме за относително спокойна. В един момент в паспорта ми имаше 13, а може би и повече, египетски визи“, казва Денис Лий.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...