Районът на разкопките по проекта "Портус". Снимки: Portus Project |
Какво обаче, можем да кажем за хората, които са живели, работили и умирали там; хората, чийто цял живот е преминавал в Портус?
В ново изследване, публикувано в списание Antiquity, международен екип учени представя резултатите от анализа на растителни, животински и човешки останки от района на Портус. Целта на изследването е да се реконструират както хранителния режим, така и географския произход на жителите на древното пристанище. Констатациите от изследването показват, че политическият катаклизъм, последвал след разграбването на Рим от вандалите през 455 година, както и войните между остготи и византийци през VI век, може пряко да са повлияли хранителните ресурси, а от там и диетата, на работещите и живеещите в Портус.
Възстановка на Портус |
Д-р О‘Конъл продължава: „Към средата и края на V век установяваме промяна в диетата на местното население. От богата на животински протеини и вносна пшеница, зехтин, рибен сос и вино от Северна Африка, нещата се насочват към нещо, което е по-близо до „селската диета“, в която влизат предимно растителни протеини, набавяни най-вече от каши, супи и варени ястия. Местните жители са извършвали все същата тежка физическа работа, но вече е трябвало да оцеляват, хранейки се предимно с боб и леща“.
„Това е периодът непосредствено след разграбването на Рим от вандалите през 455 година. Установяваме отчетливи промени във вноса на храни и в начина на хранене по времето, което свързваме с рухването на хегемонията на Рим в Средиземноморския регион. На практика, чрез анализите си имахме възможността да видим влиянието на политическите промени върху контрола на търговските мрежи. Промените от политическо естество и по отношение на ресурсите, се случват едновременно“, казва д-р О‘Конъл.
1700-годишни овъглени пшенични зърна, открити при разкопките в Портус. |
„Тези промени може да са свързани по някакъв начин с разрушаването на Портус и ограбването на Рим от вандалите, нахлули под предводителството на Гейзерик през 455 година. Но също така е възможно да са свързани и с намалялото търсене на стоки от страна на Рим, чието население значително намалява след този момент. Заключенията ни помагат да разберем по-добре основните промени в моделите на производство и търговия в Средиземноморието, които бяха установени от изследвания през последните години“, казва проф. Кий.
В заключение д-р О‘Конъл казва: „Дали хранителните ресурси и начините на хранене се влияят от трусовете в политическата сфера? В случая с Портус виждаме, че докато Рим е богат, всички, от местния елит до докерите, се справят задоволително с живота. След това настъпва голям срив в политическата обстановка и пшеницата и останалите хранителни продукти вече идват от други места. Обаче, когато Рим е в упадък, работниците, или най-малкото тези, които упражняват тежък физически труд, вече не могат да се похвалят с толкова добро хранене, колкото преди това“.
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>
0 коментара:
Публикуване на коментар