11 юни 2019 г.


Изследователи от катедрата по палеонтология и археология в Университета на Севиля са проучили свидетелства, оставени от праисторическите общества, населявали през неолита Пиренейския полуостров. Проучването разглежда данните от гледна точка на половете.

Според резултатите от работата на екипа, която е посветена на анализи от гледна точка на биоархеологията и погребалната обредност, точно през неолита се появяват първите признаци за неравенства между половете, които предопределят доминирането на мъжете в обществата от по-късните исторически периоди. Изследователите са проучили две групи показатели. От една страна, условията на живот и свързаните с това демографски аспекти, а от друга – погребалните практики.


Към първата група показатели спадат анализи на фактори като съотношението между половете (демографската пропорция между мъже и жени), хранителните навици, генетични данни, данни за придвижването на групи от хора, най-често срещаните заболявания и забелязаните маркери, свидетелстващи за нивото на стрес, на което са били подложени праисторическите хора.
Втората група фактори включва данни като видовете погребения, дали погребенията са индивидуални или колективни, пространствената организация на некрополите, позицията и ориентацията на погребаните, погребалните дарове, поставяни при починалите, както и „погребалните подобрения“ (наличието или отсъствието на признаци, че телата са манипулирани преди погребването им, промяна в пигментацията или изменения на тленните останки, причинени от въздействието на топлина).



Заключенията на учените са, че като цяло неравенството между мъже и жени през неолита сред обитателите на Иберийския полуостров не показва признаци на консолидация, нито се наблюдава широкото му разпространение. Все пак, обаче, са налице доказателства, че постепенно са възниквали ситуации, свидетелстващи за доминиране на мъжете над жените.


Авторите на изследването посочват четири важни направления, в които може да се проследят проявите на неравенството между половете в последващите исторически периоди: различията в достъпа на мъже и жени до погребалните обреди; материалните условия и притежания в ежедневието; появата на специфични роли за всеки от половете и нарастващата тенденция в асоциирането на мъжете с упражняването на силови методи и насилие.

Репродукция на наскална рисунка Арес дел Маестре. снимка: Museu de Prehistòria de València
Най-ярко изразен в данните от изследването е точно последният аспект. Следите от рани от стрели по останките от мъже, поставянето на каменни оръжия в погребенията им или начина, по който мъжете са представяни в наскални рисунки – докато ловуват или се сражават – не се наблюдават като аналози при жените. Следователно, заключават авторите на изследването, може да се говори за раждането на идеология, която свързва мъжете и упражняването на сила. В този смисъл, подчертават учените, създаването на различни роли спрямо пола и други форми на неравенството между мъже и жени, е изиграло основна роля в развитието на сложните в социален аспект общности – фактор, който не винаги е бил добре представян и интерпретиран в предишни изследователски проекти.



Изследването е публикувано в European Journal of Archaeology и е първото, в което този времеви период се анализира от гледна точка на пола и като се отчитат множество променливи фактори. Изводите от проучването се явяват археологическо потвърждение на предположението, изказано от антрополога Герда Лернър, която в книгата си „The Creation of Patriarchy“ лансира хипотезата, че именно в неолитните общества са се появили първите признаци на неравенство в отношенията между мъже и жени.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...