24 май 2019 г.

Снимки: AP Photo/Sebastian Scheiner
Археолози от Израел, в сътрудничество с микробиолози и пивовари, са успели да възпроизведат една от най-древните напитки, получавани след ферментация в присъствието на дрожди. Пивото е произвеждано и консумирано в този регион на света в периода отпреди между 5000 и 1700 години.

Получените от учените напитки са представени на специално организирана по повода пресконференция, пише Phys.org.

снимка: AP Photo/Sebastian Scheiner
Материалът, от който е извлечена информация за древното пиво, е открит от археолози. Древните дрожди буквално са остъргани от стените на фрагменти от керамични съдове, открити при разкопки в Израел.

Анализите показват, че съдовете са изработени в периода от 3000 г. пр.н.е. до IV век от новата ера. Използвани са от древни египтяни, филистимци и юдеи. След това археолозите се обръщат за помощ към микробиолози. „Открихме, че дрождите могат извънредно дълго време да оцеляват, въпреки че не са подхранвани. Затова днес сме в състояние просто да ги проучваме, но и да ги „съживим“, обяснява Майкъл Клутщейн, микробиолог от Еврейския университет.

снимка: AP Photo/Sebastian Scheiner
След много продължителен експеримент, в който са привлечени и специалисти пивовари, екипът успява да свари напитка за ферментацията на която са използвани 5000-годишни дрожди. Учените подчертават, че пивото е един от основните продукти в ежедневната хранителна диета на жителите в Древен Египет и Месопотамия. В ранни египетски текстове са споменати различни типове, в това число „желязно пиво“, „пиво на приятеля“ и „пиво на защитника“.



Трябва да се спомене, че и по-рано учени са пресъздавали древни напитки, но са го извършвали просто следвайки указанията в стари рецепти.
Израелските изследователи твърдят, че това е първият случай, в който пивото е изработено с използването на оживени древни дрожди.

снимка: AP Photo/Sebastian Scheiner
Учените са извършили и анализ на генома на оживените дрожди. Резултатите сочат, че генетично древния щам дрожди е различен от използваните в съвременната пивоварна промишленост, но е сходен с дрождите, които все още се използват за производството на традиционна зимбабвийска бира и етиопски теж – вид алкохолна напитка – домашно вино, произвеждано от корените, клоните и листата на дървото гейшу, с добавяне на мед от диви пчели и подправки, в това число и хмел.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...