4 април 2019 г.


Екип археолози от френския Institut national de recherches archelogiques preventives (Inrap) работи по разкопките на етруска гробница в Алерия на остров Корсика. За находката беше съобщено преди дни, а в момента, под надзора на държавната DRAC учените са започнали да разчистват участъци от терена. Открити са два фрагмента от древни пътища и детайли за етруско-римския некропол. Откриването на хигоей – подземна погребална камера, вкопана в скалата – е основната причина да бъде издадено предписание за провеждане на незабавни разкопки. Необичайното изследване, което предприема държавата, ще допринесе за по-доброто запознаване с погребалните практики на етруските, както и за античното население на остров Корсика и разнообразието от връзки в Средиземноморския регион от този период.


Почистване на артефактите в етруската гробница
Некрополът се намира само на няколкостотин метра от античния град. В момента екипите провеждат разкопки на площ, надхвърляща един хектар. Състоянието, в което са се запазили древните погребения е забележително, като се има предвид киселинността на почвите в Корсика и разрушителното въздействие, което оказват такива почви върху костни останки. Досега експертите са установили, че в некропола се откриват няколко типа погребални практики: ямни погребения, погребения в зидани ковчези, дървени ковчези, погребални клади и т.н. В погребенията до момента са открити над двеста артефакта. Около сто от находките представляват оцелели в цялостен вид керамични съдове – вази, делви и други. Предварителната датировка сочи, че артефактите се отнасят към периода III век пр.н.е. – III век от новата ера.



Сред цялата плетеница от погребения, експертите от Inrap са разкрили етруска гробница в хипогей. Този тип гробници представляват подземна погребална камера, като са били предназначение обикновена за хора с висок социален статус. До погребалната камера се стига по шестметров коридор, който започва с малко стълбище. Погребалната камера се разполага на повече от два метра под повърхността. Останала е непокътната, като е запечатана с тонове глина, парчета керамика, каменни късове и овъглени дървени останки. Археолозите смятат, че всичко това на няколко пъти е изнасяно и отново запечатвано, за да се поставят в гробницата останките на нови починали.


Етруската гробница и коридорът със стълбище, които водят към нея.
Хипогея е първоначално е издълбан в скалната основа. 
Заради разположението на хипогея в некропола, първо се налага да бъдат разчистени погребенията около него. Освен това, заради естественото срутване на тавана на погребалната камера, случило се някога през хилядолетията, археолозите трябва да разкопават хипогея отгоре.

При разкопаването в съседство на гроб с площ около 1 кв.м. са открити няколко артефакта, сред които има три черни глазирани бокала и дръжка, вероятно от ойнохое. До черепа на погребания са открити два скифоса – вид керамична чаша с издължени хоризонтални дръжки. Всички открити до момента артефакти се намират над нивото на стълбището, водещо към коридора към хипогея. Опирайки се на находките, погребението може да бъде отнесено към IV век пр.н.е., но едва след допълнителни проучвания ще може да се търси отговор на все още неизяснените въпроси. Подобна необичайна погребална структура за пръв път през последните 40 години се проучва на френска територия.



Алерия е своеобразна отправна точка за древната история на Корсика и западното Средиземноморие. Изследване, проведено през 60-те години на ХХ век от Жан и Лорънс Джехас, разкрива на това място римски град, който е разполагал с форум и амфитеатър. По-нататък, на юг, е открит уникалният етруски некропол Касабианда (датировки между 500 г. пр.н.е. до 259 г. пр.н.е.), който е вписан като обект – исторически паметник. Това е едно от най-богатите етруски гробища, откривани извън територията на Италия.


Керамични съдове, бронзово огледало и други предмети, открити в гробницата 
Част от откритите при проучванията артефакти (4510 обекта, сред които и 345 вази от Атика, етруски оръжия и т.н.) са изложени в музея на Алерия. След дълги години на прекъсване на изследванията, новите научни работи на терен се провеждат под егидата на държавните структури, а в разкопките и проучванията на находките участват повече от 70 учени от университети, министерството на културата, Inrap и други институти.

Пръстен с гравирано животинче (вероятно катерица?), което играе с топка. Открит е в областта на пубиса на починал. На същото място е открита и монета. Предполагаема датировка: края на I век - началото на III век

Обеци, открити в краката на погребан (вероятно жена) в тухлена гробница. 
Корсика се намира в самото сърце на Тиренско море и играе важна роля в морските търговски маршрути между Лигурия и Южна Франция. Островът е представлявал важен за търговията на елини, етруски и картагенци. Около 540 г. пр.н.е. изходът от битката при Алалия (гръцкото име на Алерия) променя радикално политическите отношения в Западното Средиземноморие (сведения може да се открият в описания на Херодот и Диодор Сицилийски). От този момент морската търговия, разпределена и осъществявана в затворени и изключителни зони между етруски, финикийци и картагенци, е с нова регулация. Според историческите източници, източното крайбрежие на Корсика вероятно е попаднало под силно влияние на етруските.



В периода между 500 г. пр.н.е. и до завладяването на острова от римляните (259 г. пр.н.е.), находките от Алерия свидетелстват не само за привилегированите отношения с Етрурия, но и за стабилно присъствие на етруско население в града. Некрополът на Алерия предоставя уникални археологически доказателства за това присъствие.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...