15 март 2019 г.


Археолози съобщават, че в централната китайска провинция Хънан са открити руините на работилница за бронзови изделия. Възрастта на находката се оценява на около 2700 години.

Сред руините са открити останки от пещи, камъни за полиране, духала, чрез които в пещите е подаван въздух, поти за топене на метала, както и множество калъпи и фрагменти от използвани калъпи за отливането на различни бронзови изделия. Останките са намерени при разкопки в западната част на столицата на провинция Хънан – град Джънджоу.


Цехът за производство на бронзови изделия се е простирал на площ от около 2000 квадратни метра. Археолозите са намерили около 3000 калъпа, сред които има и такива за изработването на различни инструменти, оръжия, части за колесници и елементи от конската сбруя.


„Някои от калъпите са големи и по тях са нанесени деликатни декорации. Това показва, че изделията от бронз, изработвани в леярната, са били търсени от високопоставени клиенти“, обяснява Гао Сианпин, ръководител на екипа учени от Университета в Джънджоу, извършил разкопките.


Работите по разкриването на леярната започват през 2011 година. В проучването на находките се включват и учени от Института за културно наследство в град Джънджоу и колегите им от агенцията по защита на паметниците на културата.



Анализите показват, че работилницата е използвана в периода между 770 г. пр.н.е. и 650 г. пр.н.е. Руините и артефактите разкриват процеса, използван при отливането на бронзови изделия. Ясно е, че майсторите са използвали формоване, леене на метала и последващо полиране. Периодът, когато е работил цехът, е по време на династиите Западна и Източна Джоу, добавя г-н Гао. Той отбелязва още, че сред откритите калъпи се забелязва постепенната промяна в сложността на декоративните орнаменти; в началото те са по-прости и с течение на времето се усложняват, което показва еволюцията в художествените стилове през периода.


При по-ранни разкопки в същия район са откривани и други работилници за отливане на бронзови изделия и цехове за производство на керамика. Общата площ на всички находки, известни към момента в района Гуанчжуан, се изчислява на 1,3 милиона квадратни метра. Многото работилници, както и мащаба им, са още едно доказателство, че руините на Гуанчжуан в онези далечни времена може би са представлявали специализирано селище за производство и складиране на стоки и хранителни припаси, казва пред агенция Синхуа Гао Сианпин.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...