8 февруари 2019 г.


Фактът, че исторически архиви, библиотеки, музеи, книговезници и манастири са успели да опазят средновековни ръкописи, се дължи не само на героизъм и себеотрицание, проявени от един или друг човек, за да ги защитят в трудни времена, да ги укрият и да ги предадат на поколенията. Материалите, използвани за написването на тези ръкописи, също са имали решаваща роля за това, да можем днес да ги четем, превеждаме и да се учим от оцелелите текстове.

Екип учени, обединени в група за исторически проучвания на Средновековието към Университета в Кордоба си е поставил за цел да установи химичните реакции и компонентите, които са направили така, че написаното върху хартията да се запази четимо за векове напред. В продължение на месеци екипът, съвместно с химици от университета в Лисабон се фокусира върху проучване на химичните реакции при написването на книги в Средните векове.

Изследването се ръководи от професор Рикардо Кордоба, преподавател по Средновековна история в Университета в Кордоба. Екипът се е опитал да възпроизведе пет рецепти за средновековни мастила, като установи какви са използваните съставки и методи за получаване, такива, каквито са били през XV и XVI век. Как са постъпили учените? Първо издирват и анализират записани рецепти за приготвяне на мастила. Старателно претърсват оцелели ръкописи от различни части на света, като този, който се пази в канцеларията на епископа на Брага, Португалия. В него е записана рецепта за мастило от 1464 година. В други ръкописи, създадени между 1469 и 1480 година, които се съхраняват в библиотеката на Медицинския факултет в Монпелие, също има такива рецепти. Изучават и манускрипт от Историческия архив на Кордоба, който датира от 1474 година.



На база тези пет непубликувани документа, учените разработват копия на средновековните мастила. Обелки от нар, сокове от някои растения, които им служат за предпазване от паразити, витриол (т.е. сулфат на двувалентен метал, какъвто например е използваният в бояджийството цинков сулфат – бял витриол), вода и гума арабика, добита след специална обработка на животински кожи – това са само част от съставките на тези мастила. Учените ги смесват точно в същите количества, пропорции, температура и по същите методи, които са описани в средновековните рецепти. В крайна сметка така получават абсолютно същите мастила, като тези, използвани преди шест века.

Резултатите от това съвместно изследване на историци и химици, наскоро са публикувани в списание Heritage Science. В проучването са включени преводи на текстовете на средновековните рецепти за мастила. След това стъпка по стъпка са описани указанията за смесване на съставките. Научно са обяснени химичните процеси и реакции на съставките на мастилата, като се търси обяснение за дълготрайността им и евентуално нови начини за консервиране на древни текстове.



Чрез точното възпроизвеждане и анализ на мастилата, използвани през Средновековието, изследователите могат да предложат нови методи за третиране на исторически документи, чрез които да бъдат възстановени и да бъде подобрено сегашното им състояние. А всичко това в крайна сметка ще позволи да се гарантира, че такива документи ще продължат да съществуват физически още дълго време.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...