16 февруари 2019 г.


Реномираното международно списание Quaternary Science Reviews публикува изследване, в което участват учени от Гибралтарския национален музей и техни колеги от Испания, Португалия и Япония. Резултатите от изследването, за които се отнася научния доклад, са получени от района на Голямата пясъчна дюна в Гибралтар.

Екипът започва работа преди десет години, когато с помощта на метода на оптично стимулираната луминисценция (OSL) са получени първите датировки. Датирането е на първите открити отпечатъци от ходила на гръбначни животни. През следващите години, заради естествено сриване на пясъка се разкриват допълнителни следи, които позволяват да се направи по-подробно проучване, в това число и уточняване на старите и получаване на нови датировки.

Пясъчните слоеве на дюните над Каталонския залив са реликва, останала след последния ледников период. По онова време морското равнище на места е било 120 метра под сегашното и огромно поле от дюни се е простирало далеч на изток под основата на Гибралтарската Скала. Идентифицираните отпечатъци съответстват на видове, за които от други изкопаеми материали е известно, че са обитавали района на съвременен Гибралтар.


Сред отпечатъците са идентифицирани такива на елен лопатар, алпийски козирог, тур, леопард и горски слон. Учените са открили освен това и отпечатъка, оставен вероятно от неандерталец – млад индивид, чиято височина е била между 106 и 126 см. Отпечатъкът датира отпреди около 29 000 години. Датировката кореспондира с късните находки от неандерталци, открити в пещерата Горам, която се намира в източната част на Гибралтар, откъм Средиземно море.



Ако бъдат потвърдени предположенията, че следите са оставени от неандерталец, това ще означава, че дюните са запазили вторият известен отпечатък от този човекоподобен вид; първите отпечатъци от неандерталец са от пещерата Въртоп в Румъния. Откритите отпечатъци от гръбначни животни придават допълнителна тежест на наследството от Гибралтарския плейстоцен, което през 2016 година беше вписано в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...