8 януари 2019 г.


2000-годишна сграда в Помпей, в която са тренирали гладиатори, отново е отворена за посещения от туристи. Преди осем години сградата частично е разрушена след обилните валежи, връхлетели региона.

От управата на археологическия обект Помпей уточняват, че туристите ще могат да посещават Schola Armaturarum всеки четвъртък. Екскурзоводите ще представят пред публиката и трудоемката и усърдна работа, която са извършили реставраторите, за да възстановят стенописите по руините на мястото, където римските гладиатори са провеждали обученията си.


Откриването на сградата за посещение се посреща със задоволство от италианското министерство на културата, от където приемат събитието като „символично ново начало за възраждането на Помпей“. От години се говори, че съвременните „стопани“ на обекта са допуснали да се разрушават руините на древния процъфтяващ град, заличен от изригването на вулкана Везувий през 79 година.


Реставрираната Schola Armaturarum е разкопана още преди около 100 години. По време на Втората световна война руините ѝ също понасят значителни щети след бомбардировки на съюзническите сили. Няколко години по-късно останките са укрепени и е изградена железобетонна конструкция, която да ги предпазва.



В съобщението на управата на археологическия обект Помпей се уточнява, че прокуратурата не е открила кой е виновен за срутването, случило се през 2010 година. Но се подчертава, че са били налице „няколко вероятни“ свързани помежду си фактора, които в крайна сметка са предизвикали срутването след дните на обилни валежи. Сред тези фактори се посочват вероятната нефункционалност на дренажната система, теглото на допълнително изграденото защитно съоръжение, както и „липсата на план и система за мониторинг и поддръжка“.


По време на реставрационните работи, започнати след срутването, експертите разкриват истинското предназначение на сградата. Преди това археолозите смятат, че тя се е ползвала от древна форма на „военна асоциация“, като понякога в нея са били организирани и пиршества.


Разкопките, извършени като част от работите по укрепване на конструкцията, разкриват, че наистина е имало места в сградата, използвани от прислуга за подготовката на подобни „банкети“. Открити са и амфори и други съдове, в които са съхранявани вино, зехтин, сос гарум; някои от стоките са били внесени от Крит, Сицилия, Испания и Африка, пишат още от управата на археологическия обект.


Още няколко нови находки разкриват подробности от живота на популярния туристически обект Помпей от дните му на разцвет. Сред новите находки са останките на впрегатен кон, открити в разкопаната наскоро конюшня на древна вила в покрайнините на унищожения от Везувий град. При други разкопки пък бяха открити добре запазени фрески.



Директорът на археологическия парк Помпей, Масимо Осана, казва, че са предприети стъпки по отношение планирането и систематизирането на поддръжката на обекта, за да се предотвратят в бъдеще подобни инциденти, като случилото се преди 8 години. „Край на изпитанията с принудителната извънредна поддръжка. Настъпват времена за поддръжка по план“, казва Осана пред Асошиейтед прес.


Перз 2013 година италианското правителство назначава специален надзорник на археологическия парк. Неговата задача е да се гарантира правилното разходване на милионите евро, които се отпускат от правителството и по линия на Европейския съюз за поддръжка и проучвания в археологическото чудо и популярен сред туристите обект – древния Помпей.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...