15 ноември 2018 г.


По време на археологически проучвания в древния град Мира – един от шестте най-важни елинизирани полиси от Ликийската лига (и родно място на св. Николай), и пристанището Андриак в южната турска провинция Анталия, е открит 1800-годишен пръстен-печат.

Пръстенът е с овална форма и размер около 1 см. Изработен е от червен яспис, върху който са гравирани колесници, теглени от четири коня, хиподрум и стилизирани монументи на хиподрума.

Разкопките в древния град Мира и пристанището му Андриак навлизат в деветата си година, разказва ръководителят на археологическите проучвания Неджат Чевик, професор в катедрата по класическа археология на Университета „Акдениз“. Той добавя, че през тази година са извършвани разчистване и консервация на останките в Мира и по-голямо внимание е отделено на разчиствания на пристанището на града – Андриак.

“Работихме специално по завършване на разкопките по брега и в районите, близо до пешеходните маршрути, за да запазим максимално околната среда край Музея на Ликийскаа цивилизация, който създадохме. Едновременно с това искаме да обогатим колекцията на музея чрез добавяне на нови находки от провежданите разкопки“, казва Чевик пред Hurriyet Daily News.


През тази година е започнато разчистването на втората баня в Андриак, като Чевик добавя, че са продължили и разкопките в некропола от римския период.



Специално за важността на провежданите в некропола разкопки, професорът отбелязва, че „в погребенията не само узнаваме неща за мъртвите, но и за начина, по който са живели. Това прави разкриването на подобни обекти изключително важно. Вещите, които откриваме в погребенията са служели приживе на онези, които са погребани с тях. Натъкнахме се на някои много интересни находки, като монети, маслени лампи и бижута. Тези предмети ни предоставят много информация, както за самоличността на погребаните, така и за социалния им статус, както и за целия период, когато са живели“.

Затова и Чевик смята, че една от изключителните находки е пръстенът-печат от яспис.
„Открихме пръстена, който е на около 1800 години и е от римския период. Изработен е от червен яспис и е с овална форма, приблизително с размер от 1 см. Работата, положена по гравирането му, е невероятна. Изобразена е сцена от надбягвания на колесници на хиподрум. Цялата сцена е побрана в пространството от 1 см. Но по-важното е, че освен колесниците, са изобразени и архитектурни детайли от хиподрума, на който се състезават квадригите. В долната половина на камъка на пръстена са гравирани колесниците, теглени от по 4 коня, а в горната е представен хиподрум с архитектурни елементи. Впечатляващо е да видиш пистата, състезателите и конете, заедно с паметниците около хиподрума и всичко това, гравирано върху яспис с диаметър само един сантиметър“.

Чевик подчертава, че находката е безпрецедентна с това, че върху пръстен се открива сцена от надбягвания с колесници – уникална находка за разкопки, провеждани на територията на Ликийската лига. „Досега никога не е откривано подобно нещо. Този пръстен е кулминация за изящното изкуство от римския период. Не става въпрос само за една фигура, гравирана върху камък, а за цяла сцена, при това на толкова малка площ. Наистина е впечатляваща находка“.

Пръстенът е открит сред множество други артефакти в едно от погребенията. „Смятаме, че пръстенът-печат е принадлежал на лице с висок социален статус в района, където днес се намира Демре. Най-вероятно е бил собственост на колесничар или пряко свързан с конните надбягвания човек, ако съдим по гравираните върху пръстена квадриги“, обяснява Чевик.



В заключение професорът отбелязва, че тримесечните летни разкопки в Мира и Андриак са били много интензивни, а консервационните дейности на обектите ще продължат до края на месец ноември.

Мира е сред водещите градове в Ликийския съюз и в ранновизантийския период изпреварва в развитието си Ксантос, превръщайки се в столица на провинция Ликия. Руините на древния град се намират на около 1,5 километра северно от съвременния град Демре, по пътя за Каш-Финике.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...