14 ноември 2018 г.


Китайски археолози съобщават за уникална находка: в 2100-годишна яма са открили миниатюрна армия от глинени фигурки, сред които има внимателно подредени колесници и кавалерия, наблюдателни кули, пехотинци и дори военен оркестър. Воините изглеждат точно като миниатюрна версия на прочутата Теракотена армия, създадена за да придружава в отвъдния свят първия китайски император Цин Шъхуанди.

Съдейки по дизайна на новооткритите фигурки, експертите смятат, че те са създадени и погребани преди около 2100 години или около век по-късно след създаването на императорската Теракотена армия. В южната част на ямата са подредени формации от кавалерия и колесници, както и модели на наблюдателни кули, които на височина достигат до 140 см. В средата са разположени около 300 пехотинци във формация на каре, а в северната част на ямата има модел на театрален павилион, където са отркити и миниатюрни скулптори на музиканти.

„Формата и размерите на ямата предполагат, че тя е част от комплекс на голяма гробница“, пишат археолозите в публикация за списание Chinese Cultural Relics. Те добавят още, че „колесници, кавалерия и пехота, подредена в каре, са „запазена марка“ изключително за погребения на владетели или заслужили високопоставени чиновници и принцове“.

Фигурите на воините и кавалерията в новооткритата армия са много по-малки от тези в императорската Теракотена армия. Според датировката, размера и местоположението на ямата, в която е направена находката, археолозите предполагат, че новооткритата армия може да е създадена за погребението на Лиу Хонг, принц на Чи (част от Китай), който е син на седмия император от династията Хан, У-ди (управлява между 141 – 87 г. пр.н.е.).



Лиу Хонг живее в Линдзи, град в Китай, близо до който е открита ямата с миниатюрната теракотена армия. Принцът умира през 110 г. пр.н.е. „Писмените източници разказват, че Лиу Хонг получава титлата принц на Чи, когато е съвсем млад и за съжаление загива рано, без да остави след себе си наследник“, обясняват авторите на публикацията.  Малко преди смъртта на принца, според записките на историка Бан Гу в небето над Китай е наблюдавана комета.

Ако глинената армия от ямата е предназначена да защити Лиу Хонг или друг член от императорското семейство в отвъдния живот, тогава следва наблизо да има и гробница. „Възможно е да има архитектурни останки или пътеки, които да водят от ямата към гробницата, но засега няма начин да се изследва главната гробница“, отбелязват авторите, като подчертават, че е много вероятно самата гробница да е била унищожена.

По-старите жители в района са разказали на археолозите, че си спомнят за наличието на могила с височина приблизително 4 метра, която се е намирала близо до мястото, където е открита ямата. „Някъде през 60-те или 70-те години на ХХ век работници са разкопали и изнесли пръста от могилата, изравнявайки терена за разширение на железопътната линия, свързваща Джаонан и Джинан“.

Устните свидетелства се потвърждават и от въздушни снимки, направени през 1938 година от японските военновъздушни сили (по това време Япония е във война с Китай). На снимковия материал се вижда вероятната погребална могила, намираща се близо до железопътната линия, отбелязват археолозите.



Теракотената армия, открита в близост до гробницата на първия китайски император Цин Шъхуанди, е единствената по рода си армия от керамични скулптури в реален ръст. Съвсем скоро след смъртта на императора през 210 г. пр.н.е., династията която основава се разпада и е заменена от новата династия Хан. Някои от императорите от новата династия продължават да изграждат погребални комплекси, в които има ями с глинени армии, но размерите на скулптурите на воините са в много по-малки размери. Например, фигурките на пехотинците в новооткритата армия са с височина между 22 и 31 см. – далеч от скулпторите в реален ръст, които охраняват гробницата на Цин Шъхуанди.

Находката, за която пишат сега археолозите, всъщност е направена през 2007 година. Ямата е намерена по време на изкопни работи за строеж. След това е проучвана от специалисти на китайската Агенция за културни и религиозни паметници от град Дзъбо. Артефактите от разкопките са пренесени за изследване и анализи в Института по култура и археология на провинция Шандун.



Първото съобщение за находката на китайски език е публикувано през 2016 година в списание Wenwu. Наскоро докладът е преведен на английски и публикуван в последния брой на  списание Chinese Cultural Relics.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...