6 ноември 2018 г.


На изображението, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ се вижда спиралната галактика NGC 5033. Тя се намира на около 40 милиона светлинни години от нас, в посока на съзвездието Ловджийски кучета. Галактиката е с размери, сходни с нашия Млечен път – около 100 000 светлинни години, но при нея липсва отчетливо формиран централен пояс.

Подобно на нашата галактика, спиралите на NGC 5033 също са осеяни с блестящи в синьо региони, които представляват местата, където тече интензивно образуване на млади звезди. Сините петна са точно такива млади, горещи звезди в процес на формиране. В централната част на галактиката, напротив, е населена с по-старите и хладни звезди, които придават на пейзажа червеникав оттенък.

Разликата с Млечния път е, че при NGC 5033 липсва ясно формирана централна ивица. Вместо това, в тази галактика се намира ярко и с висока енергия ядро. Подобно ядро се нарича активно галактическо ядро, захранвано от свръхмасивна черна дупка. Активното ядро е причината, поради която NGC 5033 се класифицира като Сейфертова галактика.

Заради активността на ядрото си NGC 5033 сияе ярко във всички диапазони на електромагнитния спектър. Излъчената от централната част енергия показва, че черната дупка не престава да поглъща звезди, прах и газ, озовали се прекалено близо до нея. Падането на материята върху свръхмасивната черна дупка е причината, която кара ядрото на галактиката да излъчва в различните диапазони на спектъра.



Относителната близост до нас прави галактиката идеална цел за наблюдения от професионалните астрономи. С наблюденията си те могат да се сдобият с ценна информация за активното ядро на NGC 5033. Но и за любителите астрономи това е привлекателен обект, тъй като е достатъчно голям и ярък и позволява да се види с непрофесионални телескопи.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...