17 ноември 2018 г.


В древния римски град Антиохия ад Крагум (наричан още и Малката Антиохия) на южното крайбрежие на Турция е открита рядка фигурална мозайка, датираща от II век.

Мозайката се отличава с необичайната си композиция и „пиперливата“ тематика, която изобразява – по същество пресъздава древни пошли вицове за героите от митологията Нарцис и Ганимед. Мозайката е украсявала пода на облицована с мрамор публична латрина, тоест – тоалетна, която се е ползвала по всяка вероятност от посетителите на намиращия се в съседство голям комплекс от римски терми; използвали са я и онези, които са посещавали събития в разположения също наблизо булевтерион – сградата, в която са провеждани заседанията на градските съветници.

Майкъл Хоф, професор по история на изкуствата в университета „Линкълн“ в Небраска, който води разкопките в Антиохия ад Крагум от 2005 година насам, разказва, че по време на сезона през тази година екипът е попаднал и на съкровище от над 3000 монети, датиращи началото на XVII век. Монетите вероятно са били заровени от пирати на място на изоставена баня край древния град. В същата баня археолозите се натъкват и на човешки скелет, за който се предполага, че е на жертва на убийство. Тялото е било захвърлено в банята но хиляди години преди мястото да допадне на пиратите, за да скрият там съкровището си.

Митичният виночерпец Ганимед е изобразен на едно от платната на подовата мозайка
Съдебните антрополози Емили Хамерл от Университета „Линкълн“ в Небраска и Меган Мур от Източния Мичигански университет, които работят на място, са проучили скелета и са стигнали до заключението, че той е на млад мъж, който е убит на друго място, а тялото му в последствие е пренесено и хвърлено в изоставената баня.



Да се открият останките от древни публични тоалетни не е някаква рядкост, но Хоф описва конкретната находка като „необикновена“. „Когато разкопаваме град като този, понякога забравяме човешкия фактор – че това е бил град, служещ на хората в него, а не само на вещите и сградите. Ние откриваме предмети и всевъзможни други вещи, но те са всъщност веществените напомняния за хората, които са част от цялата тази история – хора, които са притежавали чувство за хумор. Този фактор, който придава хуманност на цялото, е онова, което прави находката още по-вълнуваща“, пише Хоф.

Образът на Нарцис от другия панел на мозайката
Според експерти, новооткритата мозайка е сред най-ранните примери от този род, намирани досега в Анадола. „Разбира се, всеки древен римски град е имал латрина, но не всички от тях са оцелели до наши дни или пък сме успели да разкрием“, обяснява Бирол Кан, експерт по история на изкуствата в университета „Ушак“ в Турция, който е участник в екипа на колегите си от Небраска. Кан уточнява, че много малко са публичните антични тоалетни с мозаечни подове, откривани досега, при това повечето оцелели са на територията на Италия. Само на две от италианските мозайки се откриват човешки фигури, подобни на тези от мозайката в Малката Антиохия.

Особено забележително за мозайката от Антиохия ад Крагум е хумористичното ѝ, „пошло“ съдържание. Оцелели са два от трите панела, съставлявали някога цялата мозайка. Всеки от панелите е с размери около 3 на 2 метра, като и на двата панела има „тоалетни“ версии на древногръцки мит.



Единият панел изобразява Нарцис – младежът, който се влюбва в собствената си красота. На другия е изобразен Ганимед, виночерпецът на боговете. Версиите, които представя мозайката са типични за „тоалетния хумор“ – Нарцис е изобразен като много влюбен в част от собствената си анатомия, а Ганимед е представен в ролята на носещ древната версия на тоалетната хартия.

Руините на Антиохия ад Крагум
1. Басейн и баня, обградени от мозайка с геометрични мотиви, открита през 2012 година
2. Първият комплекс от бани, разкопан най-напред
3. Прилежаща публична тоалетна, където са открити необичайните подови мозайки
4. Ветрилообразни руини на булевтериона на града

„Мозайките от латрината в Антиохия ад Крагум са уникален пример за качество на изработката и за подчертаното присъствие на сюжетна тема. (Те са) абсолютно оригинални по отношение на наративната форма, въпреки че изобразяват митологични герои“, обяснява Бирол Кан. Той добавя, че мозайките са трудоемки и скъпоструващо изкуство, а клиентите, поръчали изработката им са се съобразявали не само със собствените си вкусове, но и с вярванията и настроенията на другите „зрители“.

В някакъв момент от историята на града, част от мозаечния под е била повредена и е ремонтирана с обикновени каменни плочи, най-вероятно за да не се плаща много за ремонта. Повторно е повредена може би когато стените на сградата са съборени, а мраморната облицовка е стрита, за да се превърне в хоросан, отбелязва Хоф. Един от трите панела на мозайката липсва изцяло, а значителна част от панела с Нарцис също е изчезнала.

Антиохия ад Крагум е основана около времето на управление на Нерон през I век и процъфтява през периода на Римската империя. В разцвета си градът е населяван от повече от 6000 души. През IV век районът се превръща във важен за развитието на Християнството. Градът е изоставен около 1071 година, когато селджукските турци нанасят тежко поражение на Византийската империя.



При разкопки на обекта, извършвани от друг археологически екип по-рано, са открити още няколко мозайки. Най-впечатляваща сред тях е геометрична мозайка с площ около 148 кв. метра, която обгражда плувен басейн в големия комплекс от римски бани на древния град. Тази мозайка се смята за най-голямата от този тип, откривана в Анадола.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...