1 ноември 2018 г.


Съвместна експедиция на Френския институт по археология на Изтока и Ливърпулския университет във Великобритания е открила в Египет 4500-годишна рампа, която древните египтяни са използвали за да преместват огромните каменни блокове за строежа на пирамиди. В своя статия Live Science пише, че откритото съоръжение може да е използвано по време на строежа на Хеопсовата пирамида.

Т.нар. рампа е открита в древна кариера на територията на областта Миня в Египет. Тя може да се определи като доста добре организирана система за отсичане и последващото преместване на огромни каменни блокове. Рампата представлява наклонена повърхност с две стълбища по краищата и многобройни отверстия, разпробити в почвата. Отворите са следи от фиксиращите сглобки и от дървени стълбове, около които са прекарвани въжета. Така се получава обикновена макара. Единият край на въжетата се завързва към специални „шейни“, върху които са натоварвани блоковете. След това работниците започват да дърпат свободния край на въжетата, а дървените стълбове, играещи ролята на макари, им позволяват по-лесно да преместват тежащите тонове блокове от алабастър при наклони, достигащи дори 20 процента.


Според един от ръководителите на експедицията, Янис Гурдън, хипотезата за рампите, използвани при такива строежи, е отдавна известна. Още повече, че на стенописи в някои гробници са открити изображения на подобни структури. Но това е първата добре запазила се рампа, която археолозите са успели да открият. Възрастта ѝ се оценява на около 4500 години.


„Проучванията ни на откритите приспособления и надписи ни води към извода, че конкретната система се отнася - най-малко - към периода на управление на фараона Хуфу (Хеопс), по чието нареждане е построена Голямата пирамида в Гиза. С други думи, древните египтяни по това време достатъчно добре са познавали този начин за преместване на тежки каменни блокове. Следователно, може да се предполага, че същият е използван за строежа [на тази] пирамида“, пояснява Янис Гурдън.



В научните среди отдавна се водят дебати, по какъв начин са премествани големите скални късове, от които са изградени пирамидите в Гиза. Много археолози се съгласяват с тезата, че при конструкцията на Голямата пирамида е използвана система от рампи, чрез която блоковете са качвани до нужната височина. Но как точно се е случвал този процес, все още не е абсолютно ясно. Затова и новото откритие на рампата в каменната кариера може да подпомогне разрешаването на тази загадка.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...