9 октомври 2018 г.


Екип от астрономи, след анализ на последните данни, получени в рамките на мисията Gaia на Европейската космическа агенция, в търсене на движещи се с висока скорост звезди, изхвърлени от Млечния път, изненадващо са установили, звезди, които пристигат в галактиката ни, вероятно идващи от други галактики. Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Звездите в галактиката ни се движат около центъра ѝ със скорости надвишаващи стотици километри в секунда. Движението им съдържа в себе си богата информация за миналото на галактиката. Най-бързо движещите се звезди, се наричат хиперскоростни и за тях се смята, че започват живота си близо до галактичния център. По-късно, вследствие на взаимодействието им с гравитацията на свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката, биват запокитени с огромна скорост към покрайнините на Млечния път.

Досега са открити съвсем малко на брой хиперскоростни звезди, затова и втората порция от данни, събрани в рамките на проекта Gaia, които бяха публикувани наскоро, дават на експертите уникалната възможност да се идентифицират и други бързо движещи се светила.

„Измежду седемте милиона звезди, за които към момента мисията Gaia е събрала 3D-данни за скоростта, открихме двадесет, които се движат достатъчно бързо, за да напуснат евентуално Млечния път“, обяснява Елена Мария Роси от Университета в Лайден, Холандия, един от авторите в новото изследване.



Екипът обаче се оказва изненадан: „Вместо летящи от центъра на галактиката навън, повечето от хиперскоростните звезди, които идентифицирахме, по всичко личи, че се движат към него“, добавя съавторът в изследването Томазо Марчети. „Това биха могли да са звезди от друга галактика, които се приближават към Млечния път“.

Възможно е тези междугалактически бежанци да идват от Големия Магеланов облак – сравнително малка, сателитна на Млечния път галактика, но не е изключено и да са се родили в много по-далечни галактики. Ако случаят е такъв, то те носят със себе си отпечатъка от мястото, където са родени. А това би дало възможност да се получи безпрецедентна информация за природата на звездите в друга галактика – подобно на начина, по който получаваме информация за Марс по метеоритите от него, паднали на Земята.

„Звездите може да бъдат ускорени до хипер високи скорости, когато си взаимодействат със свръхмасивна черна дупка. Така че, наличието на тези звезди може да е косвен знак за наличието на подобни черни дупки в близките до нас галактики. Но хиперскоростните звезди може и да са компонент от бинарни системи, приближаващи се към Млечния път и някъде по пътя техният компаньон може да е избухнал като свръхнова. При всички случаи, изучаването на тези обекти ще ни предостави нова информация за този тип процеси в близките до нас галактики“, добавя Елена Роси.

Алтернативно обяснение на новоидентифицираните хиперскоростни звезди може да се потърси в природата на галактичното хало. Те може да са родени в Млечния път, които са ускорени и изтласквани навътре към галактиката ни, вследствие на взаимодействието с някоя от галактиките-джуджета „паднали“ в нашата галактика в периода на формирането ѝ. Събирането на допълнителна информация за възрастта и химичния състав на звездите, може да помогнат на астрономите в изясняването на произхода им.

За да се сдобият с такива данни, учените ще използват наземни телескопи. В рамките на проекта Gaia пък се очакват две нови порции данни, които ще са още по-прецизни и ще обхващат по-голям брой звезди.



Друг от съавторите в изследването, Антъни Браун, председател на Изпълнителния консорциум за обработка на данните от Gaia, обяснява: „В края на проекта очакваме да разполагаме с пълните 3D измервания на скоростта на до 150 милиона звезди. Това ще ни позволи да открием стотици хиляди хиперскоростни звезди, да установим техния произход по-детайлно и да ги използваме, за да изследваме природата на ядрото на галактиката ни, както и историята на Млечния път“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...