20 октомври 2018 г.


Екип археолози от Ягелонския университет в Полша са открили в южната част на Йордания древно поселение и редица артефакти, датиращи от епохата на неолита. Насред труднодостъпната планинска местност, която до този момент не е изследвана от експерти, полските археолози са открили каменни стени и централна сграда на поселението, за която се предполага, че е принадлежала на вожда на племето.




Неолитът е вторият от големите периоди от каменната епоха. Започва след палеолита, а след него идва „преходният“ мезолит. Различните култури навлизат в неолита по различно време, но в Близкия Изток това се случва преди около 11 500 години. За начало на неолита се приема момента, в който ловците-събирачи започнат да водят уседнал начин на живот и да се занимават със земеделие и скотовъдство, а сред каменните оръдия на труда започват да се появяват такива, които са шлифовани или с отвори в тях.



За късния неолит е характерно, че се появяват първите керамични съдове, практикуват се ранните форми на организирано раздаване на правосъдие, скотовъдството се утвърждава като основен източник на месо за прехранване, а освен това се появяват и поселения, защитавани от прости фортификационни структури като защитни стени.



Авторите на новото изследване отбелязват, че древното поселение, което са нарекли Мунката'а, представлява „най-източното“ поселение, отнасящо се към този период от историята на човечеството. То се е намирало между Египет от времето на фараоните и Месопотамия от времето на шумерската цивилизация. Освен този обект, учените са открили още едно древно селище, което са нарекли Файсалия.



Сред находките, които откриват по време на проучването си, полските археолози споменават фрагменти от керамични изделия, наконечници за стрели и камъни, използвани за шлифоване и заточване на другите каменни сечива.






Учените определят изследването си като уникално до известна степен, защото до този момент никой не се е заемал да извършва разкопки в труднодостъпната планинска местност, където попадат на Мунката‘а. Освен това, експертите се надяват, че при последващите изследвания на същата територия ще бъдат открити нови, още по-значими за науката находки. Защото, към момента науката разполага с твърде ограничени сведения за процесите, протичали на територията на съвременна Йордания по времето на късния неолит.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...