24 октомври 2021 г.


24 октомври 1946 година е денят, в който човечеството прави първата снимка на Земята от границата на космическото пространство.

Първият обект, извършил суборбитален космически полет, е балистична ракета с голям обсег „Фау-2“ (на немски V-2 — Vergeltungswaffe-2). Тя е разработка на немския конструктор Вернер фон Браун и е приета на въоръжение в силите на вермахта в самия край на Втората световна война.

През 1944 година при вертикално изстрелване ракетата достига до височина от 188 километра. След края на войната, „Фау-2“ се превръща в прототип за разработката на първите балистични ракети в САЩ, СССР и други страни. Освен това, тя е и сред пионерите в усвояването на космоса: с изстрелването първо на трофейни, а в последствие – модифицирани ракети, започват някои от американските и съветските космически програми.


На 24 октомври 1946 година от ракетния полигон White Sands Missile в щата Ню Мексико, е изстреляна 13-тата поред ракета V-2. На борда ѝ е монтирана 35-милиметрова кинокамера Деври. По време на полета камерата прави снимки на всяка секунда и половина. Максималната височина, на която снима устройството е 105 километра над повърхността, което тогава представлява 5 пъти по-високо от всяка друга снимка, правена до този момент.



Полетът на ракетата завършва с разбиването ѝ в земята. Но камерата е поставена в специален защитен кожух и заснетото от нея оцелява. Когато резултатите от заснемането са представени пред учени, „те буквално скачаха като деца от възторг“, разказва Фред Рули, един от очевидците на събитията, който по онова време е току-що постъпил на военна служба.

До онзи момент през 1946 година, най-голямата височина, от която е снимана Земята е 22 километра. Такива кадри са получени през 1935 година в рамките на експеримент с въздушни балони, наречен „Explorer II“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...