9 август 2018 г.


Тънки, червени нишки от високоенергийни газове бележат местоположението на едни от най-големите останки от избухването на свръхнова звезда в Млечния път. Изображението е заснето от космическия телескоп на NASA „Спицър“.

Понятието „останки от свръхнова“ се отнася за общите, остатъчни признаци за взрив на звезда или избухването на свръхнова. Червените нишки на това изображение са останките от свръхнова; обозначават ги в каталозите като HBH 3. За пръв път са наблюдавани с радиотелескопи през 1966 година. Следите от останките излъчват също и в оптичния диапазон на спектъра. Разклонените нишки от светеща материя най-вероятно са молекулярен газ, който е бил подложен на въздействието на ударната вълна, генерирана при взривяването на свръхновата. Енергията от експлозията „захранва“ молекулите и ги кара да излъчват инфрачервена светлина.

Бялата, подобна на облак форма, която се вижда на изображението, е част от сложни звездообразуващи региони, означавани просто като W3, W4 и W5. Тези региони обаче се простират далеч извън рамките на това изображение. Както белите области, където се раждат звезди, така и червените нишки от газове се намират на около 6 400 светлинни години от нас и са част от галактиката ни – Млечния път.

HBH 3 е с диаметър около 150 светлинни години и е сред най-известните останки от свръхнова. Едновременно с това, може би са и едни от най-древните: астрономите смятат, че експлозията, която е породила тази космическа феерия, се е случила някъде преди между 80 000 или до 1 милион години.



През 2016 година телескопът на NASA Fermi Gamma-Ray открива много високоенергийно излъчване – гама-лъчене, както се нарича – идващо от региона в близост до HBH 3. Това лъчене може да идва от газа в една от съседните звездообразуващи зони, който е йонизиран от мощните енергии, генерирани при избухването на свръхновата.

Телескопът „Спицър“ е един от четирите най-мощни уреди, разработени от NASA. Другите три върхови постижения на американската космическа агенция са космическият телескоп „Хъбъл“, рентгеновия телескоп „Чандра“ и Compton Gamma-Ray Observatory. На 25 август телескопът „Спицър“ ще отбележи 15 години работа в космическото пространство. Специалните му „умения“ се състоят в това, че разглежда безкрая на Вселената в инфрачервената част от спектъра.
На това изображение, заснето през месец март 2010 година, инфрачервените вълни с дължина от 3,6 микрометра са картирани в синьо, а 4,5-микрометровите – в червено. Белият цвят на регионите, където се формират нови звезди, е комбинация от двете дължини на вълните, докато нишките в HBH3 излъчват само на по-дългата дължина на вълната от 4,5 микрона.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...