25 юли 2018 г.


Учени от Университета в Мичиган са достигнали до заключението, че нашият най-близък голям съсед – галактиката Андромеда, преди два милиарда години е раздробила и погълнала друга масивна галактика.

Макар след колизията да се е оказала раздробена, тази огромна галактика е оставила след себе си доказателства за случилото се: почти невидим ореол от звезди, който по размери надвишава самата Андромеда, както и трудно забележим поток от звезди и отделната, загадъчна, компактна галактика M32. Откриването и проучването на тази унищожена галактика ще помогне на астрономите да разберат как дисковите галактики като Млечния път се развиват и „преживяват“ големи по мащаб сливания.

Разрушената галактика, наричана M32p, е била третата по размери в т.нар. местна група галактики: след Млечния път и Андромеда. Като използват компютърно моделиране, Ричард Д‘Соуза и Ерик Бел от катедрата по астрономия в Университета в Мичиган, са успели да съберат достатъчно доказателства, разкриващи присъствието на този отдавна изгубен „роднина“ на Млечния път. Изследването е публикувано в списание Nature Astronomy.

За експертите отдавна е известно, че такива почти невидими ореоли от звезди около галактиките всъщност са останките на по-малки канибализирани галактики. Галактика като Андромеда се очаква да е погълнала стотици по-малки спътникови галактики. Поради това изследователите смятат, че ще имат известни затруднения с установяването на всяка такава колизия.



Новият компютърен модел, който са използвали учените, им дава възможност да установят, че въпреки множеството галактики-спътници, които са били погълнати от Андромеда, повечето от звездите във външния ѝ ореол са останки от раздробяването на една по-голяма по размери галактика.


"Това беше един от онези моменти, когато ти се ще да извикаш „еврика“. Разбрахме, че можем да използваме информацията от външния звезден ореол на Андромеда и от тях да изведем характеристиките на най-голямата от погълнатите някога галактики“, обяснява водещият автор в изследването Д‘Соуза – следдипломен квалификант в Университета в Мичиган.

„Астрономите отдавна изучават локалната група галактики – Млечния път, Андромеда и по-малките им „роднини“. Затова беше шокиращо да установим, че някога нашата галактика е имала и „голям събрат“, за чието съществуване до този момент не ни беше известно“, добавя съавторът в изследването Ерик Бел – професор по астрономия в Университета в Мичиган.

Тази галактика, наричана M32p, която е била раздробена от галактиката Андромеда, е поне 20 пъти по-голяма от всяка друга, сляла се с Млечния път през целия живот на родната ни галактика. M32p би следвало да е била масивна, което я превръща трета по големина в местната група галактики след Андромеда и Млечния път.

Новото изследването освен това може да спомогне за решаването на дългогодишната загадка: образуването на енигматичната сателитна на Андромеда галактика, M32. Учените предполагат, че компактната M32 е оцелялото ядро на отдавна изгубеният „събрат“ на Млечния път; нещо като космически еквивалент на костилката на плод, който може да смачкаш, но не и да разрушиш твърдата му сърцевина.



“M32 е странна“, обяснява Бел. „Макар да изглежда като компактен пример за стара, елиптична галактика, в нея всъщност има много млади звезди. Тя е една от най-компактните галактики, които познаваме във Вселената. Всъщност, друга като нея не ни е известна“.


Изследването на двамата автори може да промени традиционното схващане за развитието на галактиките. Учените твърдят, че са разбрали, че дискът на Андромеда е устоял на колизията с огромна галактика, което поставя под въпрос смятаната за очевидна хипотеза, че при подобни големи сблъсквания се стига до деформиране на дисковете на сливащите се обекти и формирането на нова, елиптична галактика.

Развитието на процеса на сливане във времето освен това може да обясни и удебеляването, което се наблюдава в диска на галактиката Андромеда, както и бумът от формиране на нови звезди в нея, случил се преди два милиарда години – откритие, което по-рано тази година направиха френски астрономи.

„Галактиката Андромеда, по време на този грандиозен бум на раждащи се нови звезди, би изглеждала много различно преди 2 милиарда години. Когато бях в гимназията ме учеха, че разгадаването на начина, по който са се формирали галактиката Андромеда и нейната сателитна М32, ще бъде нова голяма крачка по пътя на разкриването на тайните за образуването на галактиките във Вселената като цяло“, казва в заключение проф. Ерик Бел.

Методът, използван в това изследване, може да се приложи и за други галактики, като позволява да се изчислят характеристиките на най-масивните галактични сливания. Разполагайки с тези знания, учените могат по-добре да разнищят сложната поредица от причини и следствия, които стимулират разрастването на галактиките и да научат повече за последиците от сливанията между галактики.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...