13 юни 2018 г.


Психолози от Университета на Северна Каролина в Чапъл хил са опитали да установят какъв е визуалният образ на Бог, който си представят американците. Учените са използвали нов метод: на група от 511 заявяващи себе си като вярващи християни са показани стотици  подбрани двойки лица. Те са генерирани, като е съставен първоначален "обобщен образ" на съвременния американец, към който после са добавени шумове, за да се получат 300 различни образа.

Участниците в експеримента трябва да посочат избора си от двойки лица, които според тях най-близко отразяват представата им за божествения лик. В изследването всички позовавания на понятието „бог“ се отнасят до върховното за християнството божество.

След като участниците посочват своя избор, учените обединяват избраните изображения, за да се създаде едно общо, крайно изображение – „средностатистическия“ образ на това, което в представите на американците е Бог.

Резултатът е далеч от традиционните образи на брадат възрастен мъж. Изследването показва, че американските християни виждат в мислите си Бог като по-женствен и по-млад, отколкото е традиционно налагания образ.

Изследователите подчертава още една тенденция, макар тя да не е толкова неочаквана. Образът на Бога, който си формират участниците в експеримента, е повлиян от политическите пристрастия: консервативно настроените участници си представят лика Му в по-европеиден и „по-могъщ“ маниер, докато либерално настроените виждат в представите си Бог като по-любящ и женствен образ.



Като цяло, на снимката в ляво е крайната амалгама на лика на Бог, съставена от сбора на всички посочени от участниците лица. В дясно пък е комбинацията от това, което са посочили като най-малко богоподобния лик, т.е. – „анти божествения“ образ.

Или ако искате малко повече драматизъм: Треперете, смъртни  и се преклонете пред лика на Бога!

В ляво: "божествения лик"; в дясно - "анти-божествения"
Всъщност, проучването установява, че когато попитате хората как изглежда Бог, те избират такъв образ, който прекалено много прилича на самите тях. „Независимите оценки предполагат, че, както може да се очаква, възприятията за божествения лик се оформят основно от егоцентризма“, пишат авторите на изследването в статия за PLOS One. „По-възрастните от участниците виждат един по-възрастен Бог, по-привлекателните – по-атрактивен божествен лик, а афроамериканците виждат в божия образ повече афроамерикански черти“.

В Библията е записано, че Бог сътворил човека по свой образ и подобие, но се оказва, че и човек сътворява за себе си образа на Бога по свой образ и подобие. Единственото общо е, че във възприятията на участниците и от двата пола, Бог си остава само мъжки образ – и мъжете, и жените си го представят в „мъжкия“ вариант.



„Тенденцията хората да вярват в Бог, който прилича на самите тях, е в съответствие с егоцентричната пристрастност“, казва професор Кърт Грей, водещ автор в изследването. „Хората често проектират своите вярвания и черти от облика си върху околните, а нашето изследване показва, че и ликът на Бог не е извън тази тенденция – хората вярват в Бог, който не само мисли като тях, но и много прилича на тях“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...