11 май 2018 г.


На Запад името Саладин не е толкова добре познато; по-скоро е свързван с това, че слага край на мечтите за християнско царство в Йерусалим. Но в Близкия Изток, дори 800 години след смъртта му, името му все още е легенда. Ражда се през 1137 година. Животът му е поредица от военни и дипломатични победи, които в крайна сметка го превръщат във владетел на огромна територия, включваща части от съвременните Египет, Сирия, части от Ирак, Ливан, Йемен и други райони на Северна Африка. Успешно се справя и с кръстоносците, като слага край на опитите да се установят в Светите земи. Историците го описват като най-известният кюрдски военачалник в досегашната история.

И до днес обаче, обстоятелствата и причините за смъртта на Саладин (пълното му име е ал-Малик ан-Насир Салах ад-Дин Абил-Мустафар Юсуф ибн Аюб; Салах ад-Дин е лакаб – почетно звание, което се превежда като „Благочестие на вярата“) остават загадка. Разболява се през 1193 година, когато е на 56-годишна възраст. Две седмици по-късно султан Саладин умира. Някои спекулират относно това, от каква болест е страдал, заради един от видимите симптоми – треската.

След подробно проучване на широк спектър от доказателства, в които се описва състоянието на Саладин, Стивън Дж. Глуюман, професор по медицина Медицинския колеж на Университета в Пенсилвания, предлага своята диагноза за смъртоносната болест. Глюкман смята, че най-вероятно се касае за коремен тиф – бактериална инфекциозна болест, която е много често срещана по онова време в региона. Днес, разбира се, антибиотиците, с които разполагаме, биха излекували Саладин. Но през XII век такива лекарства просто не съществуват, пише в статия EurekAlert!.

Професор Глюкман представя своята диагноза по време на 25-тата годишна конференция по историческа клиникопатология, която се провежда на 4 май в Медицинския колеж на Университета в Мериленд. Конференцията е посветена на диагностицирането на болестите, засегнали исторически фигури; в минали издания на мероприятието са изнасяни лекции по болестите, от които са страдали личности като Ленин, Дарвин, Елинор Рузвелт и Линкълн.

Д-р Глюкман е експерт по паразитни болести. Допринесъл е за развитието на диагностиката и лекуването на такива заболявания и е преподавал по специалността в много от реномираните университети по света. Той внимателно проучва всичко, което историята е запазила за „клиничната“ картина на болестта, довела до смъртта на султан Саладин. „През вековете практикуването на медицина е изисквало много силна мисъл и богато въображение. Въпросът за случилото се със Саладин е един много интригуващ пъзел“, казва професорът.



Саладин е прочут с това, че през 1187 година унищожава християнската армия и пленява управляващият Йрусалим Ги дьо Лузинян в битката при Хатин. Скоро след това поражение, след като почти век е във владение на християни, пада и Свещения град. Султан Саладин е известен и с великодушието, което проявява спрямо враговете си.

Коремният тиф е потенциално животозастрашаващо заболяване, което се разпространява чрез замърсени с инфекцията храни и вода. Симптомите на тифа са висока температура, треска, обща отпадналост, стомашни болки, главоболие и загуба на апетит. Заболяването и днес се среща често в повечето части на света, с изключение на индустриализираните държави, в  това число САЩ, Западна Европа, Австралия и Япония. Все пак, дори в САЩ годишно се регистрират средно по 300 случая на коремен тиф, като болшинството са при пациенти, които скоро са пътували в „региони с неблагоприятни за болестта условия“. В световен мащаб от тиф годишно се заразяват около 22 милиона души, като 200 000 губят битката с болестта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...