6 май 2018 г.


В северната част на Сирия е разкрита голяма ранновизантийска мозайка. Находката е направена по време на разкопки на археологическия обект Акербат, намиращ се на около 65 километра северно от централната провинция Хама.

Според съобщение на Генералната дирекция по античността и музеите в Сирия (DGAM), гигантската мозайка е с площ от 450 квадратни метра. Това я прави втората по големина – след мозайката от Тайеб ал-Имам – откривана в Сирия.




Мозайката е част от пода на църква, датираща от V век. Изобразени са различни религиозни сцени, уточнява директорът на DGAM Махмуд Хамуд. “Сцените включват разнообразие от редки геометрични, растителни и животински форми, за които е известно, че са с религиозна конотация; изображенията са на пауни, хипопотами, гълъби, овце и елени, както и сцени с животворно дърво, символизиращо плодородие и възобновяването на живота“, казва д-р Хамуд.



В мозайката има 14 рамкирани текста на гръцки език. В надписите се споменават имената на хората, финансирали градежа на църквата. Сградата, където е открита мозайката, е от три секции, разделени с колони: основна централна част и два павилиона в двете страни от нея. Църковните страни са изградени от твърд варовик и част от тях все още са оцелели.



Археологичния обект Акербат е открит преди три месеца, след като сирийската армия освобождава района от терористите от Ислямска държава. Войските, прочистващи района от последните ислямисти попадат на останките и съобщават за тях в DGAM. Оттогава Дирекцията води непрекъсната работа по разкриване на мозайката, която е консервирана и пренесена по-късно в Националния музей в Хама.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...