14 май 2018 г.


Археолози съобщават за нова значима находка, благодарение на която са установили местоположението на изгубеният царски град Мардама. Древният хуритски град от малко проученото царство Митани е останал погребан в продължение на хилядолетия, но сега археолози са открили останките му в сухите равнини край река Тигър в Ирак. В продължение на пет години руините му остават неидентифицирани, докато наскоро открито съкровище от древни клинописни таблици не предоставя на експертите информацията, чрез която да установят, че археологическият обект всъщност е останките на някогашният царски град.

Според съобщение в сайта на университета в Тюбинген, археолози и филолози от университетите в Тюбинген и Хайделберг са направили изключително важното откритие близо до град Башетки  в автономния регион Кюрдистан в Северен Ирак. Екипът, воден от професор Петер Пфалцнер, който работи съвместно с експерти от отдела по античността на Духок, определят местоположението на древния град по клинописни таблици, датиращи от периода 1300-1200 г. пр.н.е.

Драматичната история на Мардама

Смята се, че Мардама е основан между 2800 и 2650 г. пр.н.е. Разцветът му се пада в периода между 1900 и 1700 г. пр.н.е. Както всички големи селища и този град дължи просперитета и разцвета си най-вече на факта, че се е намирал на стратегическо място по важен търговски маршрут. Мардама е представлявала регионална сила и столичен царски град. Често е воювал с могъщите царства, разположени на юг, в Месопотамия.



От древните вавилонски източници е известно, че Мардама периодично е неазвисимо царство, но преживява и множество периоди, през които е под чуждо владичество. Градът е завладян от Акадската империя, но по-късно си връща независимостта и става част от владенията на хуритски монарси. Накрая обаче е унищожен от нашественици, дошли от планинските райони на Загрос. След това градът е погълнат от Асирийската империя. Изглежда, че през дългата си и бурна история Мардама многократно е разрушаван и възстановяван.

Останките на Мардама край Башетки

Определяне на местоположението на изгубения град

През 2013 година немски археолози от университета в Тюбинген откриват руините, но не са сигурни, че са попаднали точно на останките на отдавна изчезналия град. Разкопките водят на Башетки тел – голям хълм насред сухите равнини край река Тигър, непосредствено в подстъпите на планинската верига Загрос. Екипът, който провежда разкопките, много скоро разбира, че е попаднал на голям и важен археологически обект. За тяхна изненада, останките се оказват недокоснати нито от мародери, нито от многобройните военни конфликти в Северен Ирак през последните години. Но най-важното откритие се случва през лятото на 2017 година, когато са открити над 90 клинописни таблици, останали заровени в продължение на хиляди години.

Съкровището от клинописни таблици

В керамичен съд, открит сред останките на древния дворец в града, са открити общо 93 клинописни таблици. Докато работят на терен, изследователите са направили заснемане на таблиците с помощта на изчислителен фотографски метод (rti). Така става възможно интерактивното повторно разглеждане на предметите от всякакъв ъгъл. Заснетите текстове са препратени на Бетина Файст, известен филолог от Хайделбергския университет в Германия. Тя е експерт по древен асирийски език, с който са изписани клинописните таблици. По направените снимки експертът успява да ги разчете. Докато извършва превода, тя открива, че в текста се споменава Мардаман, което е асирийското име на Мардама. Професор Пфалцнер коментира, че „за наша изненада, д-р Файст успя да идентифицира обекта като дрвения град Мардама“.



В текста градът е упоменат като част от могъщата Средноасирийска империя и се уточнява, че в него се е намирало седалището на асирийския управител. По всичко личи, че клинописните таблици са принадлежали на управител на имен Асур-насър. Професор Пфалцнер и екипът му са изненадани, защото „изведнъж става ясно, че при разкопките си сме разкрили двореца на асирийския наместник, управлявал в региона“. Клинописните таблици разкриват безпрецедентни подробности за живота на хората от Мардама. Текстовете съдържат ценна информация за администрацията, икономиката и търговията в града.


Глинените таблици са открити заровени в голям керамичен съд в двореца на губернатора. Професор Пфалцнер предполага, че клинописните таблици са били скрити на това място, като опит да бъдат спасени, след като голяма част от града е унищожена от пожар. Някои от жителите на града, вероятно представители на асирийската администрация, са искали записките да се запазят, тъй като са съхранявали ценна информация.


Находката е изключително ценна, защото не само показва местоположението на изгубения преди хилядолетия град, но заедно с това текстовете от клинописните таблици предоставят и много детайлни сведения за онази епоха. Например, вече е налице пряко доказателство, че Мардама е под контрола на асирийците през XIII век пр.н.е. Клинописните таблици може да разкажат на археолозите още много за културата и цивилизацията, процъфтявали в този регион. Предстои текстовете да бъдат подробно изследвани и е много вероятно да се намерят указания, които да идентифицират местоположението и на други градове в региона на Месопотамия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...