28 април 2018 г.


Американец, нумизмат от Нова Англия, е открил рядка монета, чиято стойност се оценява на милиони долари, съобщава San Francisco Chronicle. Монетата е с номинал пет долара и е сечена през 1854 година в монетния двор в Сан Франциско. В разгара на треската за злато в Калифорния са изсечени общо 268 такива монети. До момента се смяташе, че са оцелели само три от тях.

Колекционерът не разказва как тази се е озовала у него. Дълго време той не може да докаже автентичността ѝ. В крайна сметка се налага да се обърне към Numismatic Guaranty Corporation — най-голямата в света експертна компания, занимаваща се с проверка на автентичността на редки монети.

Една от 5-доларовите монети от 1854 година се пази в Смитсониан във Вашингтон, друга е в колекцията на известния в средите на нумизматите колекционер Дейвид Пог. Трета монета някога е принадлежала на наследник на един от най-богатите родове в САЩ – Уилис Дюпон. През октомври 1967 година в имението му нахлуват въоръжени бандити. Милиардерът, четиригодишният му син и прислугата са завързани, а грабителите карат съпругата на Дюпон да отвори сейфа. Престъпниците задигат 50 000 долара, скъпоценности и нумизматичната колекция на Уилис, в която е и 5-доларова монета от 1854 година. От този момент следите на този екземпляр се губят.



„Искахме да се убедим, че не става въпрос за тази монета“, цитира думите на президента на Numismatic Guaranty Corporation Рик Монтгомъри, Smithsonian.com. „Успяхме да открием нейни снимки, направени през 1962 година, когато монетата за последен път е предлагана на търг“.

След сравняване на изображенията на всичките три известни монети, специалистите на компанията потвърждават автентичността на находката на нумизмата от Нова Англия. Те са категорични в извода си, че тя се различава от откраднатата от Дюпон монета.
„Това е все едно да откриеш оригинал на Пикасо, предлаган на гаражна разпродажба“, коментира председателя на съвета на директорите на Numismatic Guaranty Corporatio Марк Залцберг. „Подобни находки се правят веднъж в живота“. Според експертните оценки, в момента пазарната стойност на подобна монета може да достигне 3 милиона долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...