28 април 2018 г.


В долината на Арголида и до днес руините на древна Микена продължават да са загадка за историците. Укрепеното селище от бронзовата епоха дава името си на цяла една цивилизация – микенската. Поселението възниква вероятно около 1600 г. пр.н.е. и е населявано в продължение на поне пет века. Разцветът му се пада около 1350 г.пр.н.е., когато населението му надхвърля 30 000 души.


Находките периода на върхово развитие на микенската цивилизация са изключително ценни – от останките на най-ранните подлежащи на разчитане образци на гръцката писменост – прочутата Линеар В, през посмъртната маска на Агамемнон, която подкрепя изложеното от Омир в епичните „Илиада“ и „Одисея“. Културните постижения на микенската цивилизация се допълват от великолепните архитектурни решения, сътворени от жителите на крепостта през бронзовата епоха: впечатляващите структури на двореца в цитаделата на крепостта, както и емблематичната Лъвска порта.

Повечето от тези структури са запечатани във видеото, заснето с помощта на дрон от ентусиасти, поддържащи в YouTube канала Up Drones.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...