13 април 2018 г.


Човек, живял през Средновековието, след като губи ръката си, я заменя с… нож. До този извод са достигнали археолози, изследвали древно погребение. Експертите са проучвали погребение в северната част на Италия. То е на мъж от древното германско племе лангобарди, които владеят Апенинския полуостров през VI—VIII век. В некропола са открити множество останки на хора, както и на няколко хрътки и обезглавен кон. Най-интересна се оказва находката на един от скелетите: дясната му ръка е сгъната в лакътя, но от нея липсва част от предмишницата и китката с дланта и пръстите. До костта са открити острие, дървено трупче и изтлелите останки от някаква материя, най-вероятно – кожа.


Останките от погребението принадлежат на мъж, починал на 40-50-годишна възраст. Но към момента на смъртта, раната на ампутираната част от ръката му отдавна е била зараснала. За това говорят костните мазоли и нараствания по костите на предмишницата. Наличието им се обяснява с това, че покойникът е носил протеза. Как и защо мъжът е загубил ръката си, остава неясно, но не е изключено ампутацията да се е наложила заради лошо счупване или след раняване в битка.


По всичко личи, че след като губи половината от ръката си, мъжът я е заменил с нож, който е закрепвал с кожени ремъчета. След изследването на скелета учените намират потвърждение на тази хипотеза. Зъбите на мъжа от дясната страна са износени и силно повредени, тъй като ги е използвал за да затяга ремъците, с които е прикрепвана протезата на ръката. Налагала му се е често да държи ръката си в неестествена, изтегната позиция, а от това е получил изкривяване в дясното рамо.


Археолозите смятат, че е цяло чудо как мъжът е преживял подобна травма в Средновековието – време, когато антибиотиците са непознати. Но от друга страна примерът на този мъж е ясно доказателство, доколко лангобардите са ценили човешкия живот и не са изоставяли съплеменниците си, претърпели значителни травматични увреждания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...