14 април 2018 г.

През XII век в Япония се заражда нова каста на знатни воини. Самураите (в превод самурай означава “онзи, който служи”), както са ни познати, започват като провинциални воини, които постепенно завземат властта в средновековна Япония.

В епохата на феодалната държава, шогуните управляват, опирайки се на знатните си васали – самураи, които от своя страна се сдобиват с много привилегии и стават втората класа сред нобилитета на Япония.

Самураите живеят по законите на бушидо – код на честта, изкристализирал от преплитането на идеи и морални норми от конфуцианството и дзен будизма.

Следващите снимки (кликнете върху тях за да ги разгледате в пълния размер) са правени през периода, когато Япония напълно се отваря за света, след като векове наред шогуните са поддържали страната в пълна изолация. Фотосите са запечатали последните реални представители на самурайското съсловие. През 1868 година с началото на т. нар. Реставрация Мейджи, която слага край на феодалните отношения, в Япония е забранено свободното носене на мечове – гордостта и оръжието, което символизира статута на самурая.



Самураите като класа се разпадат, но бушидо оцелява и се превръща в национален морален еталон за японците.

Снимките са правени през периода 1863 – 1900 година и са ръчно оцветени, което ги прави много редки. Сега група ентусиасти се е заела с реставрацията им, използвайки за целта съвременните дигитални технологии.














0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...