14 април 2018 г.


Баобабът цъфти веднъж в началото на лятото (на остров Мадагаскар това е през периода октомври – декември). Цветовете му са с дебели стъбла и се разтварят малко преди залез слънце. На следващата сутрин повяхват и започват да миришат много неприятно. Опадат до ден-два.

Традиционният метод за определяне на възрастта на дърветата по годишните кръгове е неприложим при баобабите С помощта на радиовъглеродно датиране е установено, че възрастта на баобаб от средна големина (с обиколка на ствола около 5 метра) е 4500 години.

През летния период дървото е като гъба – поема с корените си вода и я задържа в ствола си. По тази причина размерите му се увеличават. В сухия период през зимата баобабът черпи от тези си запаси и видимо се “съсухря”. Отсечено или повалено, дървото все още се бори за живота си. Коренната му система е способна да се възстановява много бързо. Понякога дори и повалени дървета продължават да растат и да дават плодове.
Опрашването се извършва от прилепи, които се хранят с нектар и части от цветовете. Прелитайки от един цвят на друг прилепите пренасят върху козината си цветния прашец.

Баобабите не растат много на височина (достигат до 25 метра), но някои от дърветата достигат до 30 метра в обиколка на ствола. Дори сърцевината на дървото да бъде изцяло издълбана (в Африка има случаи, в които баобаби по този начин са превърнати в кафенета и автобусни спирки), баобабът ще продължи да расте, цъфти и да дава плодове. Меката му, пренаситена с вода дървесина е постоянно атакувана от различни гъбични инфекции. Поради това повечето стари дървета са кухи отвътре и са изпъстрени с множество хралупи.
Когато един баобаб все пак загине, стволът му постепенно изсъхва и се разпрашава и разрушава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...