12 март 2018 г.


На около 300 метра под повърхността, под мексиканското градче Найка, се намира уникална пещера. В нея има много гигантски кристали селенит, които създават наистина приказна картина. Най-големият от кристалите е с височина от 11 метра и тежи над 55 тона.

Кристалите са започнали да се формират преди милиони години. Под пещерата се намира магматично огнище. Магмата от него подгрява подземните води, които в същото време се насищат и с минерални вещества, като например гипс. Този разтвор се е намирал в пещерата в продължение на стотицихиляди години, а температурата му не е спадала под 54−58 °C. Това се оказват идеалните условия, за да започнат кристалите да нарастват и да достигнат до гигантски размери.


Първата зала на пещерата е открита през 1910 година. Намира се на дълбочина 120 метра под повърхността и са я нарекли „Пещерата на мечовете“. В залата има прозрачни кристали, които не надвишават 1 метър на височина. Смята се, че на това място температурата се е понижила значително по-рано, отколкото в другите зали на пещерата, а това е прекратило процеса по нарастване на кристалите. 90 години по-късно е открита друга зала – „Пещерата на кристалите“, която е с подковообразна форма. Сводовете и стените ѝ са изцяло покрити от снопове масивни кристали. През 2009 година е открита и още една зала – „Леденият дворец“, в която кристалите са малко по-малки и тънки, отколкото в другите зали.



Пещерата днес е обект на изследвания не само от спелеолози, но и от биолози. Доказано е, че в микроскопичните пукнатини на кристалите в нея, са се запазили архаични бактерии.

Важно е да се отбележи, че температурата в пещерата често достига до 48 °C, а влажността -  90−99%, което не позволява човек да се намира вътре без специална екипировка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...