31 март 2018 г.


Саудитска Арабия заяви плановете си да построи най-голямата в света слънчева електроцентрала с обща мощност 200 гигавата. В момента съвкупната мощност на всички електроцентрали в държавата е около 80 гигавата.

Откакто през 2017 година получи статута на престолонаследник, саудитския принц Мохамед ибн Салман ал Сауд анонсира курс към отказ на икономиката на Саудитска Арабия от зависимостта от нефта. Принцът започна последователно да провежда множество реформи. Сред тях е и енергиен проект, който за момента е без аналог в световен мащаб. Плановете са към 2030 година в страната да заработи слънчева електроцентрала с мощност от 200 гигавата. Това е два пъти повече от целия обем електроенергия, добит от соларни паркове през миналата година по цялата планета.

За реализирането на проекта ще са нужни 200 милиарда долара, а изпълнението му ще бъде поверено на японската корпорация SoftBank. Още през 2011 година, веднага след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима, нейният основател и изпълнителен директор Масайоши Сон започва активно да развива технологиите за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Наскоро с помощта на компанията в Монголия беше въведена в експлоатация ветрогенераторна електроцентрала с мощност 50 мегавата. SoftBank е разработила и плана на Asia Super Grid, в рамките на който азиатските държави ще могат да разпределят между себе си произведената от екологично чисти източници електроенергия, посредством мрежа от подводни кабели.


През последните 20 години потреблението на електроенергия в Саудитска Арабия бележи ръст от 9% всяка година. Общо в момента страната разполага с мощности, генериращи 80 гигавата. Две трети от тях са ТЕЦ-ове, работещи с природен газ; останалата 1/3 – горят нефт. В SoftBank са убедени, че заради климатичните условия в кралството, е възможно и трябва да се използва енергията на слънцето. Строителството на новата електроцентрала ще създаде в Саудитска Арабия около 100 000 нови работни места, а спестените от производството на соларна електроенергия средства се оценяват на около 40 милиарда долара.

Едновременно с това, Саудитска Арабия планира да премине изцяло на електроенергия, добивана от екологично чисти източници: през близките 25 години са планирани за строеж 16 атомни реактора, които ще струват около 80 милиарда долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...