31 март 2018 г.


Наблюдения на активността на Слънцето се водят вече два века и половина. В началото на XIX век астрономите обръщат внимание, че продължителността на най-добре изразения цикъл в слънчевата активност, е около 11 години. С помощта на съвременните технологии и апаратура, учените през XXI век вече разполагат с изображения, отразяващи два такива цикъла. Това е особено интересно, защото състоянието на глобалното магнитно поле на Слънцето се повтаря и завръща в изходна позиция след два пълни 11-годишни цикъла.

Специалистите на NASA са събрали на едно място 22 снимки на най-близката до Земята звезда, заснети с помощта на космическия апарат за наблюдение на Слънцето SOHO. Снимките са правени всяка пролет

Когато Слънцето е най-активно, изхвърлянето на слънчева материя, взаимодействаща с магнитното поле, изглежда като ярки петна във външните слоеве на атмосферата му (слънчевата корона). Тъмните, черни петна на изображенията, са участъците с най-ниска температура, която е предизвикана от пренастройването на магнитните полета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...