22 март 2018 г.


Археолози от университета в Гранада съобщават за резултатите от разкопки, които са провели в пещерата Биниадрис, намираща се на Менорка – един от Балеарските острови. По време на проучването учените са се натъкнали на загадъчни погребални ритуали. Пещерата е използвана от различни общности от бронзовата епоха – предполагаемо през периода отпреди между 3300 – 2600 години. В проекта участват и изследователи от Университета в Тюбинген (Германия) и Университета в Кеймбридж.

Археолозите са идентифицирали няколко неизвестни досега погребални ритуали, които местните общности са практикували в края на второто и началото на първото хилядолетие преди новата ера. В пещерата Биниадрис на Менорка изследователите са открили останките от почти 100 тела. Находките позволяват да се идентифицират няколко забележителни погребални практики, като например, боядисване в червено на космената покривка на телата на починалите, преднамереното поставяне на телата в средата на пещерата, използването на керамични съдове при провеждане на ритуалите и практикуването на „трапанация“ на черепите на починалите.

Проектът по проучването се ръководи от д-р Ева Аларкон Гарсия и д-р Аусилио Морено Онорато, и двамата са изследователи в катедрата по Праистория и археология на университета в Гранада.

„Липсват прецеденти за такъв вид социални практики на Иберийския полуостров и са уникални за Балеарските острови. Починалите са поставяни в средата на пещерата и в ритуалите са включвани богата гама от растителни материали (клонки и букети), керамични съдове, които са играели важна роля, като се има предвид степента на фрагментация, която се наблюдава; използвали са и железно-оксидни руди (охра) и т.н.“, обяснява д-р Аларкон.


Боядисването на космената покривка на телата трябва да е била една от важните части в ритуала. „Очевидно, червените кичури коса са имали символична стойност за тези социални групи. Те са били внимателно отрязвани и депозирани в контейнери с различна форма и размери, изработени от материали като метал, кожа и дори дърво. След това тези „ковчежета“ са били скривани в определени части на пещерата“, допълва Аларкон.



Едно от интересните открития е, че починалите са били погребвани с дрехи. Нещо повече: по време на разкопките са открити V-образни копчета, игли за закопчаване на дрехите и дори парчета плат от дрехи. На пет от черепите са установени дупки от трапанация и тези находки в момента се анализират детайлно в лабораторни условия. Останките от коси и тъкани се изследват в университета в Кеймбридж, където се извършва и радиовъглеродното им датиране. В изследването са привлечени и специалисти по органична химия, които ще проведат анализи и на керамичните фрагменти.


Несъмнено, констатациите от изследването на находките от пещерата Биниадрис ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат поредица от нови разработки, които ще са не само в археологическа плоскост, но и в антропологическа. Засега основен фокус на изследването е да се намерят отговори на някои от загадъчните погребални ритуали, практикувани преди хилядолетия в пещерата Биниадрис.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Quaternary International.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...