21 март 2018 г.


Анализ на праисторически сечива, открити в Китай, сочи, че предците ни от онези далечни времена са били далеч по-сръчни, отколкото предполагаме. Инструментите са изработени от кост и датират отпреди около 115 000 години.

Следите, които се наблюдават по костни фрагменти, показват, че хората, живели в Китай през ранния плейстоцен са били добре запознати с механичните свойства на костите и са знаели как да ги обработят, за да ги използват като инструменти. Тези хора обаче не са били нито неандерталци, нито представители на съвременния човешки вид. Съобщение за значимата находката е публикувана в списание PLOS ONE, а един от авторите на публикацията е Люк Дойон от катедрата по антропология в Университета на Монреал.

„Артефактите са най-ранният пример сред находките от края на плейстоцена в района на Източна Азия, при който е налице използването на костни сечива за оформянето на каменни инструменти“, пише Дойон. „Подобни находки са откривани в други части на Евразия, Африка и Леванта, така че намирането им и в Китай дава възможност да се правят сравнения в глобален мащаб на артефактите от този тип“.


Досега най-старите сечива, изработени от кост, откривани в Китай, датираха отпреди 35 000 години и представляват рога, използвани като върхове на копия. „Преди тази находка, изследването на технологичните умения на хората, населявали Китай през този период, почти изцяло се основаваха на проучванията на каменни сечива“, обяснява Дойон.


Три вида чукове
Седемте костни фрагмента, анализирани от Люк Дойон, са открити между 2005 и 2015 година при разкопки на археологическия обект Линджин в провинция Хънан в централната източна част на Китай. Артефактите са открити на дълбочина около 10 метра. В далечната праисторическа епоха на това място е имало водоизточник, който е използван за водопой от много животни. Вероятно праисторическите хора са използвали водоема като примамка, където са издебвали плячката си.

Костните фрагменти са датирани по метода на оптично стимулираната луминисценция, който е масово използван от геолозите за определяне възрастта на утаечни пластове, в които се откриват подобни сечива.

Дойон обяснява, че изследователите са идентифицирали три вида „довършителни“ работи, извършвани с помощта на кости, които специалистите наричат „меки чукове“; с тях се е извършвала фината обработка на каменните сечива. Първият тип са кости от крайниците на животни, които са използвани за интензивна обработка на една област от каменните инструменти. Вторият тип са изострени кости от едри бозайници, получени чрез раздробяването им, които са използвани за корекции по формата на каменните сечива. И третият тип са единствен образец рога от елен, които по върховете са запазили белезите от ударите, които са нанасяни с тях по каменните заготовки.

Изследователите все още не са определили към кой вид спадат човешките същества, използвали тези костни сечива, въпреки че е ясно, че по това време са съществували и неандерталците и сапиенсите. „В Линджин са открити и два непълни човешки черепа, които предполагат кръстосване между този вид хоминиди и неандерталците. Но това е само хипотеза, които предстои да бъде потвърдена или отхвърлена при последващите палеогенетични изследвания“, подчертава Дойон.


Очаквания за нови открития
Анализите, чрез които са идентифицирани костните сечива, са извършени от Люк Дойон и колегите му Франческо д‘Ерико от Университета в Бордо, Ли Жанян от Университета в Шандонг и Ли Хао от Китайската академия на науките. Екипът работи под егидата на Института по културното наследство и археология на провинция Хънан.

Люк Дойон работи в проекта, като едновременно разработва докторската си дисертация, посветена на ловните оръжия, изработени от костни материали от първите представители на Homo sapiens, населявали Европа преди между 42 000 и 30 000 години. След като през 2017 година Дойон получава докторска степен по антропология от Университета в Монреал, сега ученият ще премине на постдокторална стипендия в университета в Шандонг, където ще извърши по-нататъшните анализи на костните сечива, открити в Линджин.

„Имахме достъп само до малка извадка, тъй като първоначалната цел на проекта беше да се проучи и определи антропогенната природа на модификациите, откривани по други костни фрагменти, и този проект все още е в развитие. Костните артефакти, намерени на този археологически обект, са изключително добре запазени и систематичният им анализ, който предстои да извършим, се надявам да ни донесат нови интересни открития“, казва в заключение Люк Дойон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...