2 февруари 2018 г.


Учени от Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) са част от екипа, който публикува нов доклад в списание Scientific Reports, посветен на първото проучване на оригиналните вкаменелости от т.нар. „Пекински човек“. Шестте зъба са принадлежали на представител на вида Homo erectus. Открити са през 1927 година в археологическия обект Чоу коу-тиен, Пекин и са на субект, живял през средния плейстоцен.

Археологичните находки и палеонтологичния материал (в това число и няколко човешки останки) от китайския археологически обект са вписани в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. По време на Втората световна война артефактите са загубени, докато са транспортирани в САЩ. Към момента съществуват само шест оригинални зъба, които са отново намерени между 1949 и 1959 година и през 1966 година. Това е материалът, който изследва екип, ръководен от Син Сон от Института по палеонтология и палеоантропология в Пекин, и в който участват Мария Мартинон-Торес, директор на CENIEH, и Хосе Мария Бермудес де Кастро, координатор на програма по палеобиология на хоминиди.

„Понеже голяма част от артефактите и материалите са изгубени, за изследванията на находките от 1927 година се използват пластмасови реплики с много лошо качество, както и описанията и оригиналните скици, оставени ни от изследователя Франц Вайденрайх“, обяснява Бермудес де Кастро.

Homo erectus pekinensis
Човешките фосилизирани останки са категоризирани от откривателя им - канадския антрополог Дейвидсън Блек, като принадлежащи на вида Sinanthropus pekinensis. По-късно, през 50-те години на ХХ век, вкаменелостите са включени към вида Homo erectus. Както обяснява Мартинон-Торес, дълго време се приема, че този вид е пряк предшественик на модерния човек и „всички вкаменелости, откривани до момента в Далечния Изток и островите на Индонезия, са систематично категоризирани към Homo erectus“.

Няколко от последните проучвания показват, че между всички тези вкаменелости са налице вариации, които са нормални в рамките на вида. Според авторите на новия доклад, озаглавен „Фосилизираните зъби на Пекинския човек“, съществуват прилики между зъбите от Чоу коу-тиен и вкаменелостите, откривани на други китайски обекти, отнасящи се към същия период. Авторите на изследването обаче подчертават и разликите с други фосилизирани зъби, приписвани на Homo erectus или други човекоподобни видове от Африка и Европа.

С това изследване учените се надяват, че ще започне ново, мащабно преразглеждане на целия материал от фосилизирани човешки останки, откривани в Далечния Изток.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...