27 февруари 2018 г.


В древен некропол в Египет учени са открили десетки саркофази, който носят „послание от задгробния живот“. Погребенията са намерени на юг от Кайро, близо до град ел-Миня. Предвижда се разкопките на място да продължат поне през следващите пет години.

Според учените, некрополът е на повече от 2 000 години. Министърът по античните паметници Халед ел-Анани заявява, че в некропола са открити 40 саркофага, скъпоценности, керамика и златна маска. По думите ми, погребалният комплекс датира от края на управлението на фараоните и началото на управлението на династията на Птолемеите около 300 г. пр.н.е.


„Откритията тепърва ще се случват. Скоро в Египет ще има една историческа забележителност в повече“, цитира думите на министъра ВВС.

Мостафа Вазири, ръководителят на археологическата експедиция, казва от своя страна, че през последните три месеца в Египет са открити три нови некропола. Новите находки предстоят, убеден е археологът. „Разкопките ще продължат пет години. Ще се опитаме да разкрием всички погребения в комплекса“, допълва Вазири, и пояснява, че много египетски гробници и артефакти са посвещавани на бог Тот.


Открити са и четири добре запазени канопи – керамични съдове с капаци, изобразяващи синовете на бог Хор. „В тях и досега се намират мумифицираните органи на починалите. По канопите са изписани йероглифни текстове, разказващи за имената и титлите на хората“, пояснява Вазири.


Той разказва и за едно „щастливо съвпадение“: в навечерието на Нова година археолозите откриват огърлица с йероглифен надпис, гласящ „Щастлива Нова година“. „Беше наистина като послание, изпратено от задгробния свят“, подчертава Вазири.


По-рано през месец февруари археолозите откриха и гробница на древна жрица, живяла преди повече от 4000 години. Гробницата е богато украсена и сред фреските по стените ѝ има уникални сцени, представящи живота на жрицата на име Хетпет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...