26 февруари 2018 г.


В югозападната част на остров Тринидад в Карибско море се намира езерото Пич Лейк. “Водите” му са всъщност от течен природен асфалт. На дълбочина достига до 80 метра и по някои приближени оценки съдържа над 6 милиона тона асфалт.

Първи от европейците до Катраненото езеро стига английският държавник и пътешественик Уолтър Рали през 1595 година. След това битумът от езерото е използван за насмоляване на дървената обшивка на кораби. Днес Пич Лейк е превърнато в туристическа атракция, която всека година се посещава от около 20 000 души. Освен това, от езерото годишно се добиват десетки хиляди тонове асфалт, но опасенията, че езерото ще бъде изчерпано са напразни – при такъв добив Пич Лейк е способно да се самовъзстановява и запасите му от битум и асфалт няма да се изчерпят.

Съществува легенда, която разказва как се е появило езерото. Някога на това място живеели индианци от племето чима. След като победили вражеско племе, те си устроили голямо празненство, по време на което изяли много свещени птици – колибри. Боговете се разгневили и разцепили земята, като накарали недрата й да изригнат черната прокоба на бездната, която погълнала селищата на индианците чима.

Всъщност, образуването на Катраненото езеро е свързано с геоложки разлом. Смята се, че то се намира в пресечната точка на два разлома и се захранва от земните недва с нефт. Леките фракции на нефта се изпаряват, а по-тежките вещества се утаяват в езерото.

Интересното е, че Пич Лейк, както и другите битумни езера, може да поглъща предмети, които след хиляди години отново може да се окажат на повърхността. Например, на повърхността на Пич Лейк са открити скелет на гигантски ленивец, живял преди около 11,7 хиляди години, зъб от мастодонт, както и множество предмети, използвани от древни индиански племена. През 1928 година в езерото е открито и дърво, чиято възраст е определена на около 4 000 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...