14 януари 2018 г.


Египетски и американски археолози са открили нови два интересни обекта в Асуан. Разкрити са царски административен комплекс в древния египетски град Тел Едфу и колекция от интересни артефакти от храма Ком Омбо. Това съобщава официален представител на египетското министерство по античността.

На археологическия обект в Тел Едфу, съвместната египетско-американска експедиция, в която участват и експерти от Чикагския университет, е попаднала на останките от комплекс административни сгради от времето на Петата династия (2498–2345 г. пр.н.е.). Мостафа Вазари, генерален секретар на Върховния съвет по античността на Египет описва новата находка като „най-ранното доказателство, откривано в Тел Едфу досега“.

Допреди откриването на комплекса административни сгради, най-ранните артефакти са от времето на втората половина на Шестата фараонска династия (2345–2181 г. пр.н.е.), обяснява Вазари.  Надин Мюлер, ръководител на американската част от експедицията, обяснява, че комплексът хвърля светлина върху експедициите, организирани по време на царуването на Джедкара Изези, осмият владетел от Петата династия, управлявал в края на XXV и първата четвърт на XXIV век пр.н.е.


Другият водещ експерт в екипа, Грегъри Маруърд обяснява пред Ahram Online, че в комплекса са открити 220 тухли от кал, върху които има поставен печата на цар Джедкара Изези. Мястото е използвано и като складова база за медната руда, която организираните от царя експедиции донасят от Уади ал-Мегара в Южен Синай.
Цар Изези освен това организира и известната експедиция до Пунт – древното царство на територията на Африканския рог, откъдето донася стоки и суровини, каквито не се намират в Египет.


По време на разкопките е открит и списък с имената на работниците, които участват в мисиите за добив на медна руда. В списъка е посочен и командващ – някой си на име „Сементио“. Сред находките са още нубийска керамика, мидени черупки от Червено море, както и фрагменти от доказателства, които сочат извършването на миньорски дейности.


Надин Мюлер споделя още, че според нея, административния комплекс е най-важното откритие, направено до момента в Тел Едфу, където настоящата археологическа експедиция провежда разкопки от 2014 година насам.


По същото време, египетска археологическа експедиция, работеща по проекта за осушаване на храмовия комплекс Ком Омбо край Асуан, е открила в западната част на храма четири древни артефакта. Айман Ашмави, ръководител на отделя по египетска античност към министерството, казва пред Ahram Online, че сред находките е варовикова стела, на която са изобразени мъж и жена, поднасящи дарове на седящо божество. Стелата е с размери 40 х 27 сантиметра, но горният ляв ъгъл е отчупен. Сред находките е и фигурка на седящ мъж, изработена от пясъчник, както и две статуи на бог Хор във формата му на сокол, но без никакви надписи по изваяните от пясъчник фигури.

Храмът Ком Омбо е построен по време на династията на Птолемеите (180 – 47 г. пр.н.е.), т.нар. елинистичен период на Древен Египет.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...