14 януари 2018 г.


В официално съобщение на сайта си, NASA изнася данни за проведени успешни тестове на система за навигация, в която се използват сигналите от рентгеново излъчване от пулсари.  Експериментът е осъществен с помощта на апаратурата NICER (Neutron-star Interior Composition Explorer), която е инсталирана на борда на Международната космическа станция. През месец ноември 2017 година устройството в продължение на два дни е проследявало четири пулсара и на база на техните сигнали е определяло точката, където се намира космическата станция.

Получените данни са сравнявани с информацията от GPS. Оказва се, че NICER е определял местоположението на МКС с максимално отклонение в радиус от 16 километра, спрямо същинските координати. Резултатът се запазва в рамките на целия експеримент.

В съобщението на NASA се отбелязва, че системата GPS определя местоположението с разлика до няколко метра, но за космоса, където разстоянията са в мащабите на милиони километри, не е необходима такава точност. Агенцията ще работи по подобряване на апаратурата и специалистите ѝ се надяват, че ще постигнат чрез NICER максимални отклонения от „няколкостотин метра“.

Пулсарите са бързо въртящи се неутронни звезди с много силни магнитни полета и са мощни източници на радио- и рентгенови излъчвания. Сигналите от пулсарите достигат до нас под формата на периодично повтарящи се импулси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...