8 януари 2018 г.


В Мексико, в подножието на вулкана Истаксиуатъл, екип археолози е открил каменно светилище на ацтеките. Свещеното място, всъщност се намира на дъното на езеро и според експертите, представлява „модел на Вселената“ – такава, каквато са си я представяли древните индианци.

Обектът се намира на надморска височина от четири хиляди метра. Ацтеките са го изградили от каменни блокове с различни размери. Учените подчертават, че светилището е така създадено, че у стоящ на брега на езерото наблюдател, да се създава впечатление, че каменните блокове плават на повърхността, а не са положени на дъното.


„Визуалните ефекти, създавани от водата, както и особеностите в конструкцията на елементите на светилището, подсказват, че пред нас е миниатюрна Вселена според представите на древните ацтеки“, пише археологът Ирис Ернандес в статия за официалния сайт на Националния институт по археология и история на Мексико. Тя отбелязва, че моделът пресъздава ацтекските митове за сътворението на света. Според тях, в древни времена нямало суша. Морското чудовище Сипактли живеело в първобитния океан, а след това от неговото тяло боговете създали небето и земята.


Тепърва предстои да се определи точната възраст на светилището, но откритите наблизо предмети, се отнасят към VIII век.

По-рано миналата година в Мексико беше открита кула, изградена от 655 човешки черепа – на мъже, жени и деца. Тази находка промени представите за жертвоприношенията при ацтеките, тъй като по-рано се смяташе, че подобни конструкции са изграждани изключително от костите на победени врагове.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...