9 декември 2017 г.


Учени от водеща лаборатория в САЩ използват най-модерните технологии за рентгеново сканиране, за да „надникнат“ в египетска мумия, която никога не е била „разопакована“ след откриването ѝ преди един век. Това е първият случай на използване на рентгенов синхротрон с висока интензивност за изследване на мумия. Благодарение на модерната технология учените са се сдобили с изключително детайлен триизмерен образ на телесните останки и други предмети, скрити за хилядолетия под ленените превръзки, пише BBC.

Самата мумия също е необичайна, защото освен тялото, в процеса на мумифициране древните занаятчии са оставили и портрет на лицето на починалото дете. Мумията е от колекцията на колежа на Северозападния университет в Чикаго. Мумифицираните останки са на петгодишно момиче, починало преди около 1900 години. Балсаматорите, след като са подготвили тялото на починалата, са поставили и неин цветен портрет, който също е бинтован стегнато в процеса на подготовка на останките за погребението.

Снимки: NORTHWESTERN UNIVERSITY
Артефактът е само една от около 100 подобни „мумии с портрети“, за които науката знае, че са се запазили непокътнати до наши дни. В тях се съчетава египетският процес на мумифициране с римския стил на поставяне на портрет на починалия. Изображението представя изключително важната информация, за образа на починалото момиче, а проектът със сканирането на мумията се опитва да научи повече за живота и смъртта ѝ, без да нарушава пластовете ленени бинтове, в които е мумифицирано тялото.

Марк Уолтън, професор по материалознание в инженерния колеж МакКормик обяснява пред ВВС, че „е необичайно емоционален момент, когато разбереш, на каква ранна възраст е починало това дете“. По думите на професора, изследването до момента показва, че „тя е била относително здраво дете и няма следи от сериозни травми, които биха могли да се смятат за причина за смъртта ѝ“. Според него, най-вероятната причина за смъртта може би са заболявания като малария или морбили.


Мумията е открита през 1911 година от английския археолог сър Уилям Флиндърс Петри по време на разкопки в Хавара, Египет. През следващата година артефактът е пренесен в колежа в Чикаго. Оттогава насам, мумията е изложена за широката публика и неведнъж е показвана в изложби, но се е запазила непокътната, за разлика от много други, които са били „разопаковани“ по една или друга причина.

Тази година за пръв път учените „надникват“ вътре в мумията. През лятото артефактът преминава през предварителни CT-сканирания. А през миналата седмица мумията е пренесена в Националната лаборатория „Аргон“ – един от водещите изследователски центрове, работещи в Чикагския университет, който разработва проекти по поръчка на американското министерство на енергетиката.


Мумията става първата, преминала сканиране с рентгенов синхротрон. Процесът се състои в облъчването на обекта с тесни, интензивни импулси, чрез които може да се „картографират“ всички структури под повърхността.

Медицинските лица, участващи в проекта, искат да проведат изследвания на костната тъкан и зъбите. Разработката е все още в начални стадии, но вече има любопитни загадки за обяснение, като например наличието на предмет вътре в черепа, оставен там вероятно след извличане на мозъка в процеса на балсамиране.

Професор Уолтън предполага, че „това е втвърдила се смола от процеса на балсамиране“, която се е стекла и останала в тилната част на черепа. Изследователите се надяват, че това ще им даде информация за позиционирането на тялото в процеса на мумифициране.

Изследователите са забелязали и признаци за наличието на подобни на тел структури около главата и краката. Професор Уолтън обаче предполага, че това може да са „модерни крепежи“, а не древни артефакти, които са мушнати по време или след разкопките през 1911 година. „Все още се опитваме да разберем точното им предназначение и дали са поставени, за да държат бинтовете стегнати“, уточнява той.


Чрез синхротронното рентгеново сканиране учените имат възможността да разгледат в много по-големи детайли структурите вътре в мумията, отколкото с която и да е друга технология за сканиране, казва Уолтън. Според заявеното от американското министерство на енергетиката, „ултра интензивните, високоенергийни“ рентгенови лъчи, които произвежда синхротрона в лабораторията, могат да изследват структури и материали на ниво нанотехнологии, „където мащабите се измерват с милиардни части от милиметъра“.

Професор Стюарт Сток от Медицинския колеж в Северозападния университет пък заявява, че за него „най-интересни са костните останки в мумията. Тя е на петгодишно дете и от медицинска гледна точка ни интересува качеството на костите. Дали с течение на времето костната структура е еволюирала? Можем да започнем да създаваме база данни, чрез която да сравняваме костите на древните хора с тези от наши дни“, обяснява проф. Сток. Той се надява, че чрез новия метод ще съберат повече информация, отколкото с конвенционалната компютърна томография (CT). „Искаме да разберем, какви материали присъстват и чрез това да научим нещо повече за процесите, през които е преминавало подготовката на тялото за мумифициране“.


Учените освен това се надяват да научат повече и за живота на малкото момиче, чиято житейска история е останала за хиляди години скрита под ленените превръзки на балсамираното ѝ тяло. Според преподавателя по история в Северозападния университет Тако Терпстра, около половината от децата в онази епоха са доживявали едва до десетата си годишнина. Проф. Уолтън от своя страна допълва, че портретът на момичето, както и „относително богатото погребение“ предполагат, че то е било от семейство с по-висок социален статут в местната общност.

Професорът е куратор на изложбата в Block Museum на Северозападния университет, в която са изложени реалистично изпълнените портрети от мумии. Експозицията е под наслов: „Paint the Eyes Softer: Mummy Portraits from Roman Egypt“, а наименованието е цитат от инструкция, написана на гръцки език, открита на гърба на един от портретите, в която се нарежда на художника да „нарисува очите а по-меки линии“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...