12 ноември 2017 г.

Снимки: агенция Синхуа
Китайски археолози са открили голямо количество овъглени оризови зърна в пещери, обитавани от праисторически хора през неолита. Находката поставя под съмнение конвенционалните възгледи, според които обитавалите пещерите хора са се прехранвали изключително с лов и не са обработвали земя, за да си набавят зърнени култури.

Над 10 000 зърна са открити в пещера №4 в археологическия обект, известен като руините на Наншан, провинция Фудзиен в източната част на Китай. Датировката на находките е отпреди между 5300 и 4300 години. По време на международна конференция за праисторическа археология, провеждаща се във Фуджоу, археологическият екип съобщава, че това е първата земеделска общност, обитавала пещери, от която са открити до този момент следи  в Китай.


Нещо повече: находката е рядкост и в световен мащаб, казва пред агенция Синхуа Джао Джиджун, участник в екипа и експерт от Института по археология към Китайската Академия за социални науки.

Учените от екипа са убедени, че жителите на пещерите в Наншан са отглеждали зърнените култури, а не са ги събирали инцидентно от диворастящи растения, защото сред находките има много зърнени растения, заедно със зърната, обяснява Джао.


Изследванията на екипа на останки от обитателите на пещерите показват, че те са страдали от кариеси и много други заболявания на устната кухина, които са характерни за обществата, препитаващи се чрез земеделие, уточнява Уан Минхуей, друг от членовете на екипа. „Налице са доказателства, че обитателите от пещерите в Наншан са усвоили някои основни селскостопански техники“, цитира думите му Синхуа.


Находката обаче повдига въпроса, защо праисторическите хора от Наншан са продължили да обитават пещерите, след като вече са започнали да се занимават със земеделие. Традиционно се смята, че хората в земеделските общества е трябвало да изоставят пещерите и да се заселят в по-просторни домове, заради нарастващият с бързи темпове брой на населението.


„Находката от Наншан предлага нова гледна точка към праисторическите изследвания. Трябва да преосмислим повече варианти, когато говорим за местата, в които са живеели предците ни и какво точно ги е ръководело в живота им“, подчертава Джао.


Разкопките в руините на Наншан започва през 2012 година. В района са открити поредица от обитавани в праисторически времена пещери, хиляди предмети, изработени от керамика, камък и кости, както и осем гробници и два резервоара за събиране на вода.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...