28 ноември 2017 г.


Мухите пренасят много повече опасни за човек бактерии, отколкото се смяташе досега. Изводът е на международен екип учени от Университета на Пенсилвания, Нанянския технологичен университет, Федералния университет в Рио де Жанейро и още седем научни центъра. Резултатите от изследването са публикувани в списание Scientific Reports.

Учените са анализирали микробиомата на 116 екземпляра месни и домашни мухи, уловени в Южна и Северна Америка, както и в Евразия. Резултатите показват, че най-голям брой бактерии се откриват по крачката и крилата на насекомите.

Домашните мухи се оказват по-опасни: те пренасят до 351 вида опасни микроорганизми, докато за месните мухи броят достига 316.

Изводът, който учените правят от тези резултати е, че мухите са преносители на доста по-голям брой опасни за човек болестотворни организми, отколкото се предполагаше досега. Например, учените са установили, че тези насекоми може да служат като разпространител на бактериите Helicobacter pylori, които се свързват с развиването на заболявания като стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, гастрит и дори рак на стомаха.

Според биолозите, за науката способността на мухите да пренасят голям брой бактерии има и позитивен аспект: това може да помогне при събирането на данни за възможни епидемии. „Отделните мухи може да са полезни като екологични посредници, предоставящи информация за местата, където са били наскоро. Смятаме, че този многофункционален подход е подходящ за провеждане на наблюдения по състоянието на околната среда и здравето на населението, както и в сферата на съдебната медицина“, пишат авторите на изследването.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...