10 ноември 2017 г.


От няколко години археолози провеждат разкопки на 3500-годишната гробница на воин от бронзовата епоха. Находката е известна сред специалистите като гробницата на „воина-грифон“, заради откритата в погребението костна плочка с гравиран върху нея митичния образ на грифон. В древната гробница са открити скелета на воин, както и богат набор от артефакти и украшения. Сега, археолозите от университета в Синсинати, които работят на обекта, представят нови, „зашеметяващи“ детайли около работата си.

Изследователите, работещи на обекта в югозападна Гърция, са открили прекрасно гравиран скъпоценен камък, а гравюрата върху него определят като „едно от най-впечатляващите произведения на праисторическото гръцко изкуство, откривани до момента“.


Камъкът е представлявал печат, който учените са нарекли “Pylos Combat Agate.” Гравюрата върху печата представя сцена, традиционна за епичните гръцки поеми: победеният в битка воин е паднал, а надвесен над него, победителят вдига меча си, за да му нанесе смъртоносния удар. Историците, проучващи артефакта, смятат, че той със сигурност представя добре позната в Минойската и Микенската култури легенда.


В продължение на хилядолетия скъпоценният камък-печат е останал сред пластовете варовик, затова на учените са им били необходими много мощни средства, за да разкрият красотата на гравираната сцена. Използвали са мощни фотообективи, както и фотомикроскопски методи за изследване.


Усилията им обаче дават впечатляващ резултат.
„Първото разглеждане на изображението е много вълнуващо преживяване. Някои от колегите буквално се просълзиха“, пише  Шари Стокър, старши научен сътрудник в катедрата по класически науки в университета на Синсинати, в статия за официалния сайт на учебното заведение. „Някои от детайлите на гравюрата са с големина само от половин милиметър. Учудващо малки са“, допълва изследователят Джак Дейвис.


Гробницата на „воина-грифон“ е открита близо до Двореца на Нестор – дворец от микенската култура, намиращ се между град Пилос и древния полис Хора. Прозвището му идва от изображението на грифон върху пластина от слонова кост, открита в погребението. Благодарение на относително доброто състояние на останките му, антрополозите са успели дори да направят компютърна реконстрункция на външния вид на този античен воин.


Дейвис обяснява, че „по всичко личи, че минойците са умеели да създават произведения на изкуството, за каквито никой не е подозирал. Налице са явни доказателства, че интересът и способността им да предадат чрез изкуството движенията и особеностите на човешката анатомия, излизат извън границите на онова, което е предполагано досега. В съчетание със стилизираните образи, това само по себе си вече е изключително постижение“.

„Впечатляващ е фактът, че представянето на човешкото тяло е на ниво детайлност на мускулатурата – нещо, което се среща отново едва в гръцкото изкуство от 1000 години по-късно. Находката без преувеличения може да се нарече грандиозна“, пише в заключение Дейвис.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...