30 октомври 2017 г.


Археолози са открили образци от отдавна изгубеното изкуство на цивилизация, обитавала някога на Карибските острови.

Наричали се таино и някога тези хора живеели на остров Мона, Пуерто Рико, който днес е необитаем и превърнат в природен резерват. Островът е населяван до около XIV век, т.е. преди Христофор Колумб да достигне до тези места. Загубеното за векове изкуство на таино сега е открито в пещери на острова. Те дават нов поглед към културата на тази цивилизация.

Изследването се провежда от екип учени от университетите в Лестър и Кеймбридж, Британския музей и Центъра за академични изследвания в Пуерто Рико. Изследователите са публикували резултатите от работата си в списание Archaeological Science.

До този момент скални рисунки са открити по стените на 70 пещери на острова, но още няколко десетки остава да бъдат проучвани. Сред изображенията има животински и човешки образи, както и много абстрактни рисунки.


“Повечето от доколониалните пиктограми се намират в тесни пространства, дълбоко навътре в пещерите. Достигането до тях е трудно и се налага да пълзиш. Пространството е много тясно и влажността е висока, но гледката на тези изображения си струва усилията“, разказва Виктор Серано, част от екипа студенти от университета в Лестър, участващи в експедицията. „Представете си сайт на социална мрежа, в който вместо страница с публикации разполагате със стената на пещера и тавана ѝ, изцяло изпъстрени с различни пиктограми“.

В публикацията си учените описват откритото от тях през периода 2013-2016 година, когато работите на терен са финансирани от National Geographic. Радиовъглеродното и уран-торий датирането показва, че скалните рисунки са на минимум 800 години и датират от XIV-XV век.

Рисунките са положени на стените по няколко начина. По-примитивните са направени, като художниците-таино са отстранявали с пръсти слой от калцитните скали, за да остане под тях по-светла скална повърхност.


Други изображения са изрисувани с помощта на изсушени и стрити на прах екскременти от прилепи. Нанесеният оцветител с течение на времето е абсорбирал минерали от скалата и така цветът му се е променил и варира от жълто, през кафеникаво до червено. В боите са открити и следи от растителни смоли, които вероятно са ползвани, за да се задържат за повърхността. Има и рисунки изпълнени с обикновен въглен.

В резултат на испанската колонизация таино бързо се стопяват, покосени от болести, глад и войни. Творчеството им обаче, останало по стените на пещерните „картинни галерии“, ни дават една очарователна представа за тази изчезнала цивилизация.

„За милионите местни жители, населяващи островите в Карибския басейн преди пристигането на европейците, пещерите са представлявали портали към реалността на духовното. От рисунките, които са оставили в тези култови места, можем да направим заключения за техните системи от вярвания и елементите, от които се е градила културната им идентичност“, пише в заключение д-р Яго Купър от Британския музей.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...