10 октомври 2017 г.


В Китай традиционно се отбелязва празника на средата на есента, който тази година се оказа още по-запомнящ се. Докато заснемат красивото пълнолуние мнозина стават свидетели на огромно огнено кълбо, озарило за кратко небесата.

Докато отбелязват празника на есенната луна, който тази година се падна на 4 октомври, жителите и гостите на китайската провинция Юннан се опитват да заснемата пълната Луна, надничаща иззад леката облачност. Благодарение на това, появата на голям метеорит не остава незабелязано. Множество видеозаписи са запечатали ярката следа и огненото кълбо, озарили за няколко секунди небесата.


Всеки ден на Земята падат милиарди космически тела с размери по-малки от астероид, но по-едри от космическа прах. Наричат тези обекти метеороиди. Огромната част от тях са прекалено малки и остават незабележими, освен ако не разполагате със специални оптични инструменти за наблюдението им.

Метеороид, който навлиза в атмосферата на Земята с много висока скорост (11-72 км/сек) и оставя след себе си видима следа от изгарянето му, се нарича метеор. Ако част от него оцелее и падне на Земята, се нарича метеорит. Небесното тяло, внесло допълнителна красота в китайския Празник на есенната луна, се класифицира като болид: това са метеори с яркост, достигаща не по-малко от -4 звезда величина, оставят следи от прах и йонизирани газове след себе си и полетът им е съпроводен със звук.

Според специалисти на NASA, заснетият над Китай болид се е движил със скорост от 14,6 км/сек, а освободената при навлизането му в атмосферата енергия се равнява на 540 тона тротилов еквивалент.

Зрелището от яркия и ефектен финал на този космически гостенин безспорно са впечатляващи, но това не е най-големият болид, регистриран над Китай за времето, откакто се водят научни наблюдения. Рекордът е поставен през 2009 година, когато при навлизането си в атмосферата метеор произвежда ударна енергия, еквивалентна на 2300 тона тротил.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...