9 октомври 2017 г.


5000-годишна детска играчка, модел на колесница с „движещи се колела“ е открита при разкопки в древния град Согматар, намиращ се на територията на съвременната югоизточна турска провинция Шанлъурфа.

Согматар се намира в община Еюбиюе на Ягмурлу, на около 80 км от главният град на едноименния вилает Шанлъурфа. Древният град е смятан за едно от най-старите селища в света. Освен това е прието да се твърди, че след бягството от Египет пророкът Мойсей е живял на това място.

Археологически разкопки в района се провеждат тази година от началото на май. Екипът се ръководи от проф. Юсуф Албайряк от катедрата по археология към университета в Харан.

В района са открити няколко скални гробници, а в една от тях са намерени играчката-колесница и бебешка дрънкалка. Директорът на музея в Шанлъурфа, Челал Улудаг, отбелязва, че са намерени множество артефакти из територията на древния град, което красноречиво показва важността на селището в онази далечна епоха.


„До този момент сме разкрили много важни находки в процеса на разкопките. В гробница в района на некропола намерихме глинената играчка-колесница и колелата ѝ. Играчката датира от бронзовата епоха и се смята, че е изработена за дете на владетел или високопоставен администратор в града. Освен представата за изкуство, играчката ни показва и какви игри са предпочитали да играят децата преди 5000 години. Находката е много ценна за нас и ще стане част от колекцията на най-големия музеен комплекс в Турция – Археологическият музей в Шанлъурфа. Надяваме се, че в бъдеще ни окачват още значими открития, когато продължим с разкопките“, казва Улудаг пред Hurriyet Daily News.

Според документалните източници, Согматар в древността е бил важен религиозен център. В централната част на селището се издигал голям хълм, играел роля на свещено място. Албайряк разказва, че през 2012 година започва проучване на повърхността, без разкопки, като стига до извода, че мястото е било посветено на бога на Луната – Син. Подчертавайки историческата значимост на Согматар, ученият отбелязва, че древният град е играел ролята „не само на храмов комплекс, но и на некропол“.


„През 2012 година открихме 120 погребения. Седем от тях бяха по-специални и почти всичките 120 погребения имаха изглед към хълма. Проведохме някои проучвания и керамичните находки, на които се натъкнахме, ни подсказаха, че някога там е съществувало голямо селище. През 2016 година на мястото в продължение на един месец проведохме разкопки и в погребенията попаднахме на над 100 артефакта, които вече са предадени в музея. Гробниците датират от началото на бронзовата епоха, т.е. отпреди 5000 години“.

Албайряк подчертава: „Те всички са почти уникални, във формата на кладенец и отразяват характерните особености на онази епоха. Много по-късно, когато пристигат по тези места римляните, архитектурата рязко се променя“.


„Тази година получихме разрешение за разкопки. През май работихме в продължение на цял месец, сега са ни позволени нови 15 дни на разкопки. Досега сме разкрили 45 погребения, като намерихме и три гробници, които са останали непокътнати и не са отваряни дори през римската епоха. В една от тези гробници попаднахме на миниатюрната четириколесна колесница, друга детска играчка и дрънкалка с птичи мотив. Детските играчки открихме в гробници на деца. Затова вече знаем и със сигурност можем да твърдим, че и преди 5000 години децата са били залъгвани и успокоявани с дрънкалки“, казва в заключение Албайряк.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...