25 септември 2017 г.

Учени са открили доказателства, че динозаврите са снасяли синьо-зелени на цвят яйца. Този факт разкрива още детайли за поведението на праисторическите същества и поставя въпроси по отношение на онова, което науката знае за еволюцията на оцветяването на яйцата.

Екип изследователи е изследвал химическия състав на черупки от яйца на динозаври от периода на късната креда – преди между 100 и 66 милиона години. Учените са установили наличието на два пигмента, което подсказва, че черупките първоначално са били синьо-зелени. Резултатите са публикувани в списание PeerJ. Според описанието на изследователите, изследваните яйца са били в късния стадий на ембрионално развитие и са принадлежали на овираптор – малки тероподи с оперение, които са обитавали териториите на днешна Монголия. Намерени са в речни утаечни слоеве в източната част на южен Китай.

Фактът, че яйцата не са бели на цвят, предполага, че конкретният вид динозаври са снасяли в открити гнезда, а след това не са се занимавали много със защитата на неродените си все още бебета.

При съвременните птици оцветяването на яйцата играе ролята на камуфлаж, чрез който гнездящите в открити гнезда птици да осигурят известно предимство на потомството си при защитата от потенциални хищници. Изследователите пишат, че „камуфлажното оцветяване се появява в процеса на еволюция, за да съответства възможно най-добре на преобладаващите нюанси на цветовете в пейзажа на гнездене“.
И обратно: при птиците, които се грижат за защита на яйцата си чрез мътенето им, почти нямат пигментация в черупките. Крокодилите, които са „близки роднини“, също не са с пигментирани яйца, защото те ги заравят в тинята.


Учените пишат още, че синьо-зелените яйца на тези овираптори – динозаври с клюн, подобен на съвременните папагали и въпреки наличното оперение не са можели да летят, а се придвижвали на задните си крака, - поне частично потвърждават по-ранните предположения, че „са създавали гнезда от открит тип“.

Двата пигмента, чието наличие са установили експертите, са протопорфирин и биливердин. Същите химически съединения се срещат и в яйчените черупки на много съвременни птици. Изхождайки от резултатите от изследването, учените предполагат, че оцветяването на яйцата се развива при последния общ прародител за птиците и крокодилите.

След това оцветяването на яйцата е предадено в гените и на птиците, при това и на такива видове, които са развили поведение, при което отпада нуждата от камуфлажната защита. Изследването посочва за пример щраусите, които мътят яйцата си. Анализите показват, че в техните яйчени черупки „все още се срещат минимални количества от пигментиращи вещества“. Остатъчните количества пигменти предполагат, че в процеса на еволюция постепенно камуфлажната роля отпада, след като поведение като мътенето оказва натиск върху гените, отговорни за оцветяването на яйцата.

Откритието обаче показва нещо повече от това, че пигментацията е наследена от общия прародител за крокодилите и птиците. Учените твърдят, че оцветяването може да се е развило още, когато някои динозаври са започнали да изграждат частично открити гнезда, за разлика от повсеместно разпространената практика гнездата с яйца да се заравят в почвата.

“Селлектирането на цветовата окраска обаче се случва чак когато яйцата станат „видими“ за родителите, представителите на същия вид, хищниците или паразитите“, пишат авторите.

Резултатите от анализите на яйцата са още един начин, да се проучват вкаменелости. Изследователите са на мнение, че и други вкаменени яйца на динозаври може да се окаже, че съдържат доказателства за наличие на пигментация.
Първоначалната хипотеза на учените е, че синкавото оцветяване на яйцата от овираптор се дължи на процеса на минерализация.

В заключение авторите на изследването пишат, че „резултатите имат важни последствия както за произхода на птиците, така и за познанията ни за репродуктивното поведение на тероподите“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...