23 септември 2017 г.


Учени  от Университета на Оклахома са установили, че гледането на порно е свързано с по-високата вероятност от развод сред американските мъже. Резултатите от изследването си екипът представя пред годишната  конференция на Американската социологическа асоциация, а съобщение за пресата е публикувано в сайта EurekAlert.

Социолозите са използвали данни от панелно изследване на General Social Survey, в което към момента участват няколко хиляди американци. Учените са провели анкети с доброволците на интервал от по две години – от 2006 до 2014 година. Респондентите посочват в анкетите семейното си положение, а освен това са помолени да съобщят и дали гледат порно. Освен това, социолозите вземат под внимание възрастта, религиозните убеждения и нивото на удовлетвореност от брачния живот.

Установено е, че колкото по-млад е бил съпругът, когато е започнал да гледа порно, толкова по-голяма е вероятността бракът му да завърши с развод. Учените смятат, че младите американци в по-висока степен се интересуват от “филмите за възрастни”, а браковете на хората на средна възраст са по-стабилни най-вече заради финансовата стабилност в семейството. Влиянието на гледането на порно върху вероятността за развод намалява с възрастта.

Рискът брака да се разпадне е по-нисък и при религиозните хора. Изследователите обясняват това с факта, че религията осъжда разводите, а семейните ценности са поставени като приоритет. Другият допълнителен фактор - нивото на удовлетвореност, - напротив, увеличава вероятността от разтрогване на брака.

Според учените, резултатите от изследването им ще помогнат на съпрузите да вземат по-обосновани решения, които може да повлияят на съвместния им живот с брачните им половинки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...